Nyöppning för Wexthusets butik i Enhörna 

av Jennifer Lundkvist
Lena Ljungquist är grundare och VD för Wexthuset. Nyligen öppnade man återigen butiksytan, som varit stängd i tre år. I butiken huserar, förutom Lena och hennes anställda, även halvbröderna Basil och Spike av rasen Rhodesian ridgeback.

Efter att endast ha haft en hörna för upphämtning under tre års tid är nu Wexthusets butik i Enhörna återigen öppen för besökare. Butiksytan är aningen mindre idag än vad den var innan man bestämde sig för att stänga butiken vid pandemin, men väggarna är flexibla och går att stuva om och effektivisera beroende på efterfrågan. 

–  Under pandemin gjorde vi en hämthörna, men nu har vi öppnat butiken igen, säger Lena Ljungquist, som är grundare och VD. Vi har ju flexibla väggar så vi kan bygga om kontor, butik och lager väldigt dynamiskt utan att det kostar någonting. 

I den stora lokalen som tidigare inrymt en kommersiell kycklingfarm har Lena sedan 2015 drivit sin verksamhet, som ursprungligen startades som en webbutik redan år 2002. 

–  Vi var ganska tidiga med e-handel, berättar Lena. 

I den nyöppnade butiken finns redskap, presentartiklar, fröer och produkter för inomhusodling. Här finns också en fyndhörna och en second hand-avdelning. På hemsidan kan man även köpa plats till kurser som hålls i butiken, bland annat för att binda adventskransar.

Wexthuset har idag Sveriges största sortiment för trädgård och odling online med närmare 10 000 produkter i sortimentet, bland annat 2 700 sorters fröer. Webbutiken har varit aktiv under hela pandemin, men butiken har endast använts för upphämtning och lager. 

I den nya butiken finns redskap, krukdekorationer, fågelmat, fågelhus, krukfötter, ytterkrukor, vaser samt en del lökar och fröer. I Fyndhörnan kan man hitta föremål i skadade eller fula ytterkartonger, objekt med mindre skador eller returer som fastnat på posten. 

–  En viktig del är helt klart Fyndhörnan. Vi vill inte slänga saker som är användbara. Det tycker vi är viktigt. 

llbarhetstänket fortsätter när man besöker den yta som är tänkt att fungera som second hand-avdelning. Här kommer man att kunna lämna in prylar för försäljning och vartefter något säljs för butiken ett protokoll över vem som har sålt vad. Det kommer inte bara att vara växt-, odling- eller trädgårdsrelaterat utan kan också vara inredning, kläder och skor. 

Den nya butiksytan är på drygt 200 kvadratmeter, men bakom de flexibla väggarna finns kontorsplatser, kök, ett odlingsutrymme med växter som man till våren ska tas sticklingar ifrån samt två lager. I butiken har man valt att ha utvalda delar av sortimentet och bästsäljarna, men mycket går att plocka fram om kunden önskar det. 

–  Det kommer att finnas datorer där man kan söka igenom hela sortimentet, säger Lena. 

Framöver hoppas Lena att de ska kunna erbjuda mer blommor i butiken, men också ha temadagar kring övervintring av växter, bevattning, växtbelysning och mycket annat. Hon berättar att många vill fråga saker eller ha rådgivning. Därför är det också roligt att butiken nu öppnas igen så att man får en personlig kontakt istället för över nätet. 

–  Vi försöker få fram lite julklappstema just nu, säger Lena. Sen har vi de mest populära produkterna, lite presenter och produkter för inomhusodling, för det är populärt nu. 

Läs även:

Lämna ett svar