Lantlollornas matvagn räddar vardagen 

av Jennifer Lundkvist
Lantlollornas matvagn ligger precis intill vägen i närheten av Malmby. Här driver Magda Andersson tillsammans med Sofia och Åsa en matvagn med frukost och lunchlådor.

Om du bor eller arbetar utanför Strängnäs kan du på morgonkvisten ta vägen förbi den nya foodtrucken som Magda Andersson driver tillsammans med Sofia och mamma Åsa. Sedan en dryg månad tillbaka har de haft sin matvagn stående intill vägen i närheten av Malmby. Där säljer de frukost till dem som inte fått ihop morgonens pussel. 

Magda berättar att idén till matvagnen kom ganska spontant. Hon arbetade som vårdbiträde, Sofia jobbade i skolkök och Åsa var undersköterska, men så kände de alla att de ville göra något nytt. Då bestämde de sig för att göra slag i saken. 

–  Vi var på ett släktkalas och började prata och kom fram till att vi var trötta på våra jobb, berättar Magda. Sen kom vi fram till att vi hade tänkt på samma sak, att starta eget och sälja mat. 

Magda jobbar idag heltid med deras frukost- och matvagn medan de andra jobbar deltid. Vagnen är öppen mellan kl. 06 och 10:30 och säljer än så länge simpel frukost”, som Magda beskriver det. Här finns mackor, yoghurt, kaffe och te. Det finns även matlådor med husmanskost som man kan köpa med som lunchlådor. 

Vagnen står på földrarnas tomt med goda parkeringsmöjligheter på gräsmattan. Planen är att flytta in staketet för att göra det möjligt även för lastbilar att stanna till. Magda och gänget håller vagnen öppen varje vardag och under evenemang. 

Konceptet går ut på att du ska kunna stanna till på väg till jobbet och köpa med dig en frukost. De hoppas kunna börja med ägg framöver och i framtiden vill de även kunna ha öppet framåt kvällarna och sälja middagslådor. 

–  Det är hederlig husmanskost, säger Magda. Med rejäla portioner för ett rimligt pris. Så att alla ska kunna bli mätta. 

Magda berättar att det ligger lite i tiden med foodtrucks. Konceptet är väldigt populärt och det märks inte minst på NM i foodrtruck som växer för varje år. Men där planerar Magda och gänget inte att stå, i alla fall inte inom den närmsta tiden. 

–  Vi får se. Det är inte vår vision att tävla i en sådan grej. Vi har bara husmanskost med färdiga lådor. 

Deras matvagn är sprillans ny, men ändå begagnad. De köpte den av en privatperson som hittade en annan lösning och helt enkelt inte behövde vagnen längre. Marknadsföringsmässigt är det sociala medier och traditionella, egengjorda skyltar vid vägen som gäller. 

–  Vi gör allt med pengar vi har. Med tiden blir det nya skyltar och så utvecklar vi sakta men säkert. 

Trots att det är segt i början berättar Magda att det trappas upp mer och mer. Det har bara gått en månad och det återstår att se hur verksamheten kan växa. Enligt kommentarer på sociala medier är matvagnen ändå en räddare i nöden för den som inte hunnit äta frukost hemma, och den ligger bra till för den som bor eller jobbar i Strängnäs eller Stallarholmen. 

–  Det känns bra, säger Magda. 

Läs även:

Lämna ett svar