Marknadsgeneralen tackar för sig – efter 48 år 

av Jennifer Lundkvist
Sven Axelsson har varit verksam inom Strängnäs marknad i 48 år och som marknadsgeneral i 18 år. Styrelsen i IK Viljan beslutade nyligen att till Svens ära instifta ett nytt pris i föreningen: Sven Axelssons pris. Priset ska delas ut årligen och tilldelas ideella krafter som gjort extraordinära insatser för föreningen.

Sven Axelsson har under de senaste 48 åren varit involverad i Strängnäs marknad och har sedan 18 år tillbaka varit huvudansvarig. Nu har han bestämt sig för att lämna stafettpinnen vidare till någon annan och i november fyller han dessutom 80 år. 

Många kanske drömmer om att trappa ned när man går i pension, men det gjorde inte Sven. Trots sin ålder är han fullt aktiv som styrelseordförande och verksam i tre stora bolag, och har fram till förra veckan varit ansvarig för en av Sveriges mest omtyckta marknader. 

–  Marknaden är alltid den andra lördagen i oktober och för många knallar är det årets sista, berättar Sven. Om man gör det bra så kommer de ihåg det till nästa år. 

Svens sätt att leda arbetet med marknaden har blivit känt bland knallarna. Han säger att han är hård men rättvis. Det ska vara ordning och reda. Säger han nej, då är det nej. Tydligheten har gjort honom både respekterad och omtyckt i branschen. 

Mycket har hänt under åren. För 60 år sedan fanns bara en liten marknad nere i Västerviken men med åren spred den sig uppåt i staden. Idag uppskattar man att Strängnäs marknad har mellan 30 000 och 35 000 besökare varje år. Det är IK Viljan Strängnäs som är ansvarig och på så sätt kom Sven i kontakt med marknaden från första början. 

–  Eftersom föreningen anordnar marknaden blev det naturligt, säger Sven. Föreningslivet var jag med i som fotbollsspelare från början och sen som ledare, 1971, och sen ordförande i huvudföreningen 1979. 

Arbetet med marknaden börjar redan i februari när man söker olika tillstånd. Trots att marknaden har växt med åren så har utbudet faktiskt begränsats. Även det är ett beslut som är väl genomtänkt av marknadsgeneralen Sven. 

–  Det är bättre att vi komprimerar och inte av girighet bygger ut så det blir för tunt. Det är en strategi som vi har. Vi begränsar sortimentet. Ett av de vinnande koncepten är att ha få dubbletter, det ger mindre konkurrens. 

Sven berättar också stolt att det inte finns någon annan marknad i Sverige där du hittar så många unika knallar, om du tittar procentuellt på vad knallarna erbjuder i förhållande till hur många de är. 

Men nu har han alltså bestämt sig för att lämna över stafettpinnen till någon ny. Det blir Magnus Löfberg som tar över rollen och Sven verkar mer än nöjd med valet av ersättare. 

–  Vi har hittat en mycket bra ersättare. Magnus förutsättningar är utomordentliga. Han har ett hjärta i föreningen och har en familjär anknytning till den. Det känns jättebra. 

Det finns mycket dokumentation kring marknaden men också mycket som bara finns i Svens huvud. Han kommer att fortsätta att finnas tillgänglig och stötta Magnus om det behövs. Hans förhoppning är att hans efterträdare kan vårda den grunduppställningen som finns och som har blivit en del av framgången. Han känner sig stolt över vad han har varit med och skapat – i dubbel bemärkelse. 

–  Dels har jag varit med och byggt upp det här till ett framgångskoncept, berättar Sven. Men framförallt har jag verksamt bidragit till att skapa ekonomiska förutsättningar för att driva den fantastiska ungdomsverksamhet som Viljan idag bedriver. 

I samband med sin 80-årsdag i november väntar nu en resa till Mauritius tillsammans med frun. 

Läs även:

Lämna ett svar