Birgittas skattgömma i Gula industrihuset 

av Katrin Nilsson
När man väl kommer in i butiken öppnar sig ett nostalgiskt eldorado.

Birgitta H. Wahlström, som har butiken Lilla skattgömman, är lyckligt lottad som får pyssla och pynta med saker hon verkligen gillar. Det är plåtbilar, dockhusmöbler, vintagekläder och mycket annat som göms i hennes lilla butik. 

– Jag är själv lite av en samlare. Det är en del saker som aldrig kommer hit, men jag har ett stopp hemma så att det inte blir för mycket.

Det är lätt att gå förbi den lilla butiken som ligger i en av lokalerna i Gula industrihuset, men när man väl kommer in öppnar sig ett nostalgiskt eldorado. Det är gamla leksaker, kuriosa, kultskivor och vintagekläder som samsas om utrymmet. Allt står är fint och omsorgsfullt uppställt i skåp och på hyllor.  

Birgitta är keramiker och skulptör. Hon hade tidigare butik i Mariefred. Dessutom har hon bland annat jobbat med att restaurera stuckaturen på Mälsåkers slott. Idag är hon pensionär. 

En rad med lite större dockor vistas på en hylla ganska långt in i butikens inre.

Lilla skattgömman har hon för att hon helt enkelt tycker att det är roligt. Det är hennes hobby. Hon har öppet då och då när hon har tid.  

– Jag har haft butiken i ett tiotal år. Det är ingenting man kan leva på men jag gör det för att träffa folk. 

När Birgitta ska berätta vad hon gillar bäst i sin butik förstår man att det är många saker som hon verkligen uppskattar. Dessutom har hon gedigna kunskaper om leksakerna, kläderna och annat som hon säljer. Hon visar några små dockor från 50- och 60-talet. 

– Jag tycker om dockor, till exempel de här små 

Här finns också många plåtbilar, äldre vackert målade reliker som står i rader på hyllorna. Bredvid samsas små färggranna plastbilar från när plasten var ung. 

– Jag tycker jättemycket om bilar. Jag gillar plåtbilar och har en del som är riktigt gamla. Dessutom finns de här små plastbilarna. 

På en hylla längre bort står olika köksleksaker, bland annat ett leksaksstrykjärn från 40-talet och ett vackert målat kylskåp i plåt.  

– Det här roliga plåtkylskåpet är fint. De gjorde mer fantasifulla leksaker förr. 

På en hylla längre bort står olika köksleksaker, bland annat ett vackert målat kylskåp i plåt.

Kläder är också ett stort intresse för Birgitta. Hon säljer allt från spännande scenkläder till gamla fina klänningar och uråldriga uniformer.  

– Jag har mycket teaterkläder och vintage. Dessutom syr jag kläder själv.  

Bland annat är Birgitta en av arrangörerna till den populära vintagefestivalen som anordnas i Stallarholmen varje år. Där syr hon, stylar och ordnar kläder till modevisningen.  

Hon har också sytt teaterkläder. En av föreställningar som hon gjort scenkläder till är en pjäs om Gustav Vasa. De var i samband med starten till 500-årsresan.  

– Jag sydde kläder till en Gustav Vasa-föreställning som vi spelade här i Stallarholmen. 

De händer också att hon har egna klädvisningar eller är med på vintagemässor. Nu senast ställde hon ut kläder på Teaterfestivalen i Stallarholmen. 

– Där hade jag med clowner, Gustav III, Anckarström, tjugotalsklänningar och lite av varje.  

Bland kläderna i butiken finns rariteter som uniformer från 1800-talet och klänningar i olika stilar och årsmodeller.  Barbro visar en ljusblå klänning med vid kjol och en liten kortärmad jacka till. 

– Det här är en vacker klänning från 50-talet. Det är jättefin kvalité. 

Bakom en lampa med Rosa pantern finns foton från utställningar och festivaler som Birgitta deltagit i.

Många är intresserade av gamla LP-skivor och här finns en mångfald för den musikintresserade att botanisera i. Man kan skymta Bee Gees, Elvis och Barbara Streisland i den eminenta samlingen som står i nostalgiska plastbackar.   

– Jag har många skivor från olika tidsåldrar. 

Alla de många leksakerna verkar ha en bra tillvaro tillsammans. En jättelik giraff tittar ner på besökarna bakom några nallar, Dupond och Dupont från Tintin står i ett skåp och en rad med lite större dockor vistas på en hylla ganska långt in i butikens inre.  

– Dockorna står och pratar med varandra där. De säljer jag egentligen inte. 

Läs även:

Lämna ett svar