Strängnäs nominerad till Årets kulturkommun 

av Katrin Nilsson
Gustav Vasa i Mariefred spelades på Callanderska. Gunilla Eng, Hanna Widinghoff, Martin Lindell och Dag Bremberg.

Strängnäs är en av sju kommuner som är nominerade till Årets kulturkommun av fackförbundet Vision.  

– De är klart att man blir stolt. Dels utifrån 500 årsresan, som vi har fått mycket uppmärksamhet kring, dels att vi har medarbetare på kulturkontoret som är oerhört drivna och hela tiden jobbar för att utveckla verksamheten, säger kulturnämndens ordförande, Jennie Larsson Tjernström (S).

Bland kriterierna för att bli aktuell till priset finns att kommunen ska arbeta för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag. En viktig del är mötesplatserna i Strängnäs,r föreningar och kulturverksamhet bereds plats.  

– Mycket kultur når ju medborgarna och utövas på mötesplatserna.  

Idag finns Mötesplats Åker, som ligger i Åkers Folkets hus, Mötesplats Mariefred, som finns i Biohuset samt Mötesplats Stallarholmen, som ligger i Gula industrihuset. 

I Strängnäs har 500-årsresan satt sin prägel på hela året. Det har varit många speciella satsningar. Den inleddes med Vinterfesten i Stallarholmen,r man spelade en föreställning om Gustav Vasa.  

– Fortfarande är det 500-årsresan som rullar i huvudet hela tiden. Den har dominerat 2023. Speciellt var det höjdpunkten på Sommarfesten. 

Kajsa och Wilma deltog i ett lajv om reformationen som tog plats på Gripsholms slott i somras.

Under sommaren kulminerade firandet med Sommarfesten i Strängnäs, när det var musikartister, teater, kungligt besök och mycket annat. Hemmavasan gick också av stapeln under de här dagarna.  

Mariefred hade också en egen Vasafest med musik och firande då Gripsholms slott byggdes i lego och det var en jättepicknick i Lottenlund. Även i Mariefred spelades en föreställning om Gustav Vasa på Callanderska och på kvällen blev det musikfest i Lottenlund.  

Ännu är 500-årsresan inte över. Avslutningen blir på nyårsafton i Åkers styckebruk. Där kommer det att bli eldakrobatik, älvdans, skridskodisko, fackeltåg och mycket annat. 

Jenny Wistbacka och Jimmy Holmberg gästade Mariefred för att tillsammans med allmänheten bygga Gripsholms slott i lego.

Ungdomarnas kväll i Strängnäs i somras var en av Jennies starkaste upplevelser.  

– Jag tyckte om att volontära på ungdomsfesten. Det var väldigt roligt att få stå i en korsning och vinka trafik och umgås med folk på stan. Det var helt fantastiskt. Alla jobbade tillsammans. Det var inte bara kulturkontoret, utan det var jättemånga andra från kommunen involverade, förklarar Jennie. 

Man kanske skulle kunna tro att det skulle bli oroligt en sådan här kväll, men så var det inte. 

– Polisen upplevde att det var en lugnare kväll än vanligt. 

Nu kommer man lägga mycket fokus på de yngre medborgarna i framtiden och planerar inför verksamhetsåret som kommer. 

Under Vasafesten i Mariefred samlades människor för picknick i Mariefred.

– Vi kommer fortsätta att satsa på barn och unga i nästa verksamhetsplan utifrån de utmaningar vi ser i samhället och också med tanke på skolresultaten överlag i Strängnäs kommun. På samma gång kommer vi undvika att glömma bort resten av invånarna, säger Jennie.  

Vinnaren av Årets kulturkommun kommer att offentliggöras under en digital prisceremoni 5 december.  

Läs även:

Lämna ett svar