
Projektet där spelcommunityn Team ProPain, tillsammans med barn och unga från Strängnäs, skapat berömda byggnader i Minecraft är färdigt och ställs nu ut på Multeum.
– Det är kul att det lyfts fram, för Strängnäs är en fin kommun med många vackra byggnader, säger Robert Salenius från Team ProPain.
Spelcommunityn Team ProPain som består av Robert Salenius, Bernt Sandnes, Andreas Edman, Robert Salenius, Marco Maggo och Daniel Salenius, fick uppdraget att färdigställa byggnaderna tillsammans med barn och unga från Strängnäs.
Projektet att bygga Gripsholms slott, Strängnäs domkyrka, Tynnelsö slott, Strängnäs väderkvarn, Åker folkets hus och det forna Hjulhuset i Åkers styckebruk, är en del av 500-årsresan.
Utställningen som presenteras på Multeum är resultatet av ett samarbete mellan de unga som deltagit i projektet och Team ProPain. Robert tycker att det har varit ett unikt projekt.
– Vi har byggt tillsammans, barn och unga, och många idéer har kommit från dem, så det har varit väldigt kul.
Robert tycker att de själva och ungdomarna haft ett stort utbyte av samarbetet.
– Till exempel när de kommit hem från skolan och har haft en jobbig dag, har de kunnat sätta sig vid datorn och spela och även prata med oss om vad som helst egentligen.
Inför starten av varje byggprojekt har de börjat med ett omsorgsfullt forsknings- och förberedelsearbete.
– Vi har kollat mycket på Google. Sedan har vi varit på plats och tagit en massa kort och filmat miljöerna, för att få träd och vägar och allting så likt som möjligt.
De senaste tillskotten till Minecraftbyggnaderna är Åker folkets hus och Hjulhuset i Åker. Hjulhuset är det enda av de hus de byggt som inte längre finns kvar. Det brann ner 2017. På platsen uppfördes en altan och skyltar med information till minne av huset.
Syftet med Hjulhuset i Åkers styckebruk var att pumpa vatten ur Bredsjönäsgruvan som låg cirka en kilometer därifrån. Hjulhuset härbärgerade ett så kallat konsthjul. Konsthjul kallades de vattenhjul som drev stånggångar, för att pumpa vatten ur gruvor.

Vattenhjulet byggdes 1879 av slottsbyggmästare August Rahmqvist. Hjulet mätte 13,4 meter i diameter och kunde genom en intrikat konstruktion med stånggång och ett antal hjul, överföra kraften från vattenflödet till pumpar vid Bredsjönäs gruva.
Åker folkets hus som firade 70-årsjubileum förra året har genom åren varit en samlingsplats för Åkersborna. Där har varit bland annat studiecirklar, möten, teater, dans och bio. Idag är huset en av kommunens mötesplatser.
Nu jobbar Robert och de andra med de sista förberedelserna inför öppningen av utställningen på Multeum.
– Där kommer att finnas datorer som man kan spela på. Dessutom har vi gjort en timelapsevideo där man kan följa processen när vi bygger. På filmen kommer man också höra guider från museet som berättar om byggnaderna.
Nu lider projektet mot sitt slut och Robert är nöjd med resultatet.
– Det känns väldigt skönt faktiskt, det har varit ett väldigt långt projekt med många utmaningar, som att göra Gripsholms slott med alla hörn, torn och vinklar. Att också genomföra det här med barn och ungdomar som deltagit har gjort att det blivit ännu bättre och varit väldigt kul.