Lokala odlare säljer mat i Mariefred 

av Katrin Nilsson
David Knight med sin dotter Olivia som kommer från Slinkom gård utanför Enköping.

Många mariefredsbor känner vid det här laget till Rekoringen, nätverket som gör det möjligt att sälja och köpa närproducerad mat utan mellanhänder.  

– Man knyter ihop de som äter maten med de som producerar. Köparen får större förståelse för var maten kommer ifrån och kan se människan bakom. Säljaren får bättre betalt, berättar Camilla Callenmark, som för 5 år sedan drog igång Rekoringen i Mariefred.

Många är idag intresserade av att äta närodlat. Genom Rekoringen i Mariefred kan man köpa närproducerade matvaror som ofta är ekologiska. Här säljs grönsaker, honung, kakor, bröd, kött, oliver, godis och mycket annat.  

Alla producenter lägger ut information om vad de kommer att sälja vid varje tillfälle, sedan kan kunderna göra sin beställning på Facebooksidan Reko Mariefred.  

– Man betalar i förväg och sedan träffas köpare och säljare på Gripsholms slotts parkering. Det är väldigt smidigt, förklarar Camilla.  

Den kvällen när MT/Måsens reporter är på plats är det 13 matproducenter som väntar på att få lämna ut sina varor. Mörkret är kompakt mellan varje upplyst försäljare.

Träffarna på Gripsholms parkering blir, speciellt under de varmare, ljusare årstiderna, också ett socialt möte.

  

Vid en bil, där det ligger många vackra pumpor, står David Knight med sin dotter Olivia. De kommer från Slinkom gård utanför Enköping, där de föder upp grisar, får och höns. Idag säljer de bland annat olika typer av pumpor. Det är JackO Lanterna (halloweenpumpa), Jumbopumpa, och Uchiki kuri som är en god matpumpa. 

– Vi är här varje gång. Det är bra för man når ut och vi har många stamkunder som alltid kommer, berättar David. 

För David är det många fördelar med att sälja genom Rekoringen.  

– Det är enkelt. När man kommer hit med varorna är allt redan betalt. Det är bara att lämna ut. Det är inte som en marknad där man måste stå hela dagen. 

Ofta är det inte möjligt för lokala jordbrukare att sälja sina produkter till butikerna direkt. Genom att köpa på Rekoringen stöder man lokala matföretag och odlare, förklarar Camilla.  

– Det finns väldigt många krav på att man ska ha tillräckligt stora volymer och så. Det här är en bra möjlighet för mindre producenter att kunna sälja sina matvaror via en annan kanal än bara traditionella butiker.  

Ur hållbarhetssynpunkt finns många fördelar som att man sparar ned på frakterna, förklarar Camilla.  

Caroline Parneus är på plats från Kungsberg gård, som är en av de producenter som har varit med ända sedan starten.

– Det är många mellanled när du köper varan i butiken. Då har den levererats till något stort centrallager och skickas ut med lastbil till affärerna. Det är så många steg innan den kommer till konsumenten. 

Beställning är det som gäller i Rekoringen, för annars omfattas man av lagstiftning som gäller torghandel.  

– Då måste man ha andra typer av tillstånd och det är andra lagar och regler som gäller. När man förbeställer gäller distanshandelslagen, förklarar Camilla.  

Det varierar hur många som handlar mat. Under pandemin var det en stor uppgång.  

– Vi hade ju verkligen en boom under coronapandemin. Det var jättemånga som började handla på Rekoringen då. Jag tror de tyckte det var skönt att man kunde vara utomhus och att hålla avståndet.  

Camilla uppfattade att människor då tyckte det kändes som ett tryggare sätt att handla, men efter det har försäljningen gått ned.  

– Det har varit ganska tufft de senaste 1,5 åren. När många kostnader ökar för vanliga människor gör det kanske att en del drar ner lite på sina matinköp.  

Camilla tänker att man letar efter billighetsalternativ och mat som man kan hitta till kampanjpris.  

– Man kanske ibland prioriterar bort att köpa lite bättre mat, tyvärr.   

samma gång har det funnits en trogen kundkrets ända sedan man startade 2018. 

Ylva Espling och Camilla Callenmark sköter Facebooksidan Reko Mariefred tillsammans.

 

– Det finns engagerade människor som värdesätter den här typen av mat.  

Träffarna på Gripsholms parkering blir, speciellt under de varmare ljusare årstiderna, också ett socialt möte. 

– Alla är så glada och det är en ttetrevlig stämning när man kommer dit ner. Det är mycket småprat och en härlig atmosfär. 

Läs även:

Lämna ett svar