Publikrekord för Spöktåget i Mariefred 

av Katrin Nilsson
Det krävs en stor arbetsinsats från medlemmarna i föreningen de här dagarna. Gunnar Berg, Anders Larsson och Thomas Bäcklund

Museijärnvägens Spöktåg har sedan det startade år 2019 blivit allt populärare. I år körde man extra många avgångar och hade 2 400 resenärer i jämförelse med förra årets 2 146. För att genomföra det här krävs en stor arbetsinsats från medlemmarna i föreningen de här dagarna.  

– Det har varit slitigt men alla resenärerna är jättenöjda, berättar Gunnar Berg från museijärnvägen.

I år körde museijärnvägen både på fredagen och lördagen.  

– Alla turer utom den första och sista på lördagen är utsålda.  

Anders Larsson är en av dem som kör spöktåget.

Stationshuset var pyntat med skelett och spindelväv. Från tornet högst upp hördes hemska skrin och kuslig musik och man kunde skymta skräckinjagande scenarier genom fönstret.  

Kusliga vinddrivna varelser drog runt både på tåget och stationen. Där fanns spöken, zombies, vampyrer och andra skräckinjagande karaktärer.  

Maria Lager och hennes son Fred var nöjda med sin tågtur. Fred bidrog själv till atmosfären genom sin skelettdräkt.

– Det var jättefint med spöktåget. Vi tyckte att det var väldigt ambitiöst. Det var så bra dekorerat och alla som jobbar på järnvägen var så engagerade. Det var kul, sa Maria.  

Familjen Lager har sommarställe i Mariefred och är stamgäster på järnvägen. 

– Vi åker ofta tåget här.  

Lite längre bort tultar en liten spindel fram i sällskap med sin syster som har en skräckinjagande ansiktsmålning. Det är Mio och Ella Karlsson som har åkt tåg med sin pappa David. 

– Det var mysigt. Vi åkte senare i år för barnen är större. Det var lite läskigt när det kom ett vandrande spöke på tåget. De tyckte om det, berättar David.  

De har åkt spöktåget tillsammans med Jimmy Landen som har sin bebis Theo med sig.  

– Det är andra gången som vi åker spöktåget förutom Theo förstås.  

Maria Lager och hennes son Fred var nöjda med sin tågtur.

Inledningsvis körde museijärnvägen med två lok. Då kunde loken köra varannan tur, vilket förenklade manövrarna på Mariefreds station. Sedan hade man också gott om tid att fylla på vatten.  

Det var det tyska loket Emsfors och den Motalabyggda Nian som skulle turas om, men under fredagen gick Nian sönder och efter det körde man med endast ett lok, vilket blev lite mer logistiskt utmanande.  

Museiföreningen hade som vanligt bemanning med tågklarerare, biljettkontrollörer, lokförare, eldare, biljettförsäljare och bromsare. Dessutom fanns det flera på plats för att se till att allt flöt på när det var mycket folk på perrongen i mörkret.  

Alla som jobbar på järnvägen den här kvällen bidrar till atmosfären. Tågklareraren Thomas Bäcklund har en sminkning som för tankarna till Jokern.  

– Folk reagerar när de ser mig.  

Marcus Ågren skrämde resenärerna när han stegade fram i sin spökdräkt.

När spöktåget stannar på stationen hoppar en vitklädd likblek varelse på. Det är en av museijärnvägens medlemmar Marcus Ågren som just den här dagen är en av de osaliga varelser som går mellan vagnarna och skrämmer resenärerna.  

Läs även:

Lämna ett svar