Skrämmande väsen i miniatyrformat 

av Katrin Nilsson
Utställningen 100 Monsterpins visas på Mariefreds bibliotek.

Inför en utställning i Japan kom Tove Hennix på den geniala idén att ha med tavlor i pinsformat. Nu kommer man också att kunna se hennes väsen och monster på Mariefreds bibliotek. Kanske kommer de att göra besökarna rädda. 

– Vissa ser söta ut när man först tittar på dem, men kollar man lite närmare är de kanske inte så gulliga.

Lagom till Halloween har konstnären Tove Hennix vernissage på sin utställning 100 Monsterpins, på Mariefreds bibliotek.  

Tove Hennix är konstnär och illustratör. Genom åren har hon både haft egna utställningar och jobbat med grafisk design, animation och illustration. Här i Mariefred har många sett hennes mariefredsbricka, och kassar med mariefredsmotiv. 

Tove Hennix.

De 100 pinsen som nu är med på utställningen är, var och en, ett unikt konstverk. De föreställer monster och väsen, ett antal varelser som vuxit fram medan Tove funderat över vad som gör att vi blir skrämda av olika saker.  

– Det är lite härligt med det mystiska och intressant vad olika människor blir rädda för. Det är ju väldigt olika. Vissa blir skrämda när man står och gömmer sig bakom en garderob och hoppar fram. En del älskar ju sådant, men jag hatar det till exempel.  

Tove själv inspireras av monster, andar och andra övernaturliga fenomen. 

– Jag kan tycka om när man går i skogen. Där kan man lätt fantisera att det finns väsen och små tomtar, sådant man hittar i gamla folksagor.   

Vid första anblicken kan Toves varelser förefalla gosiga. Men det som ser ut som en liten luddig katt eller en frejdig skridskoåkande utomjording är inte är så harmlöst när man gör en djupare granskning.  

– Vissa kan man tycka ser rätt läskiga ut. Det finns något för alla. 

Utställningen visades för första gången i Japan 2007 i samband med Swedish style in Tokyo. Tove hade redan varit I Japan året innan. 

– Jag hade en utställning med boken Gabriellas resa. När jag skulle åka dit igen kände jag att det var smart att inte ha någon stor utställning utan mindre grejer.  

I den vevan fick Tove en pinmaskin av en kompis och idén med en utställning i miniatyrformat växte fram.  

– Det är väldigt små tavlor,de tar inte mycket plats.  

På utställningen dyker det också upp några andra små figurer, som Tove gjort av tyg och garn. Hon kallar dem Eländes väsen.

Varje monster eller väsen på pinsen har ett eget namn som man kan hitta i en bok som finns med på utställningen.  

– Det är roligt att se vad de heter och så kan man titta lite närmare, eftersom det är en förstoring av varje bild. 

På utställningen dyker det också upp några andra små figurer som Tove gjort av tyg och garn. Hon kallar dem Eländes väsen. 

– Det är tygfigurer som man inte vill gosa med så mycket, lite demoner och väsen som har slitit sig loss ifrån pinsen och tagit en annan form helt enkelt. 

Läs även:

Lämna ett svar