
Taxinge bryggeri och kök har hamnat i en situation där de inte längre tycker att det är möjligt att fortsätta driva restaurangen. Verksamheten har haft negativa siffror samtliga tre år de hyrt den gamla lanthandeln.
– Det finns en sorg över att behöva lägga ner, men det kan bli något positivt ifall öltillverkning kan fortsätta, säger Johan Hestréus som driver verksamheten tillsammans med sin fru Liselott.
Eftersom de inte fått verksamheten att gå ihop har de nu sagt att de inte förlänger kontraktet efter augusti 2024. Läget har gjort det svårt att få en jämn omsättning över året.
– Vi har en fantastisk miljö och en underbar byggnad, men sedan är det utmaningen att folk måste vara bilburna för att nå oss.

De har heller inte kunnat genomföra sin vision som de hade tänkt när de först hyrde den gamla lanthandeln.
– Liselott är ju trädgårdsmästare. Hon ville odla på landen som hör till huset.
Tanken var från början att grönsakerna och bären de odlade skulle gå in som en del av köksverksamheten.
– Det har inte fungerat för både Liselott och jag har varit helt bundna med att driva restaurangen. Vi är två personer som inte haft någon lön på tre år, säger Johan.
Problemet menar Johan är att det är svårt att få det att gå ihop eftersom inkomsterna varierar mycket utifrån säsongen.
– Vi ligger där vi ligger och oavsett vem som driver verksamheten kommer det att bli problem. Du kan inte ha den här hyran med den här omsättningen, det funkar inte.
Hyran är 180 000 och omsättningen cirka 650 000.
– Folk i branschen säger att man aldrig kan klara sig om man har en hyra som är mer än 15 % av omsättningen.
De har haft pubkvällar och olika specialprogram under lågsäsongen för att få upp omsättningen, men det har inte varit tillräckligt förklarar Johan.
Eftersom de efter tre säsonger inte såg att det i framtiden skulle kunna bli annorlunda försökte Johan förhandla med värden om en sänkning av hyran, men fick nej.

– Det har gått ut en massa pengar och för oss hade det varit okej om vi hittat en struktur som ändå känns rimlig, med en lägre hyra när det är lågsäsong.
De har kontrakt till augusti, men de kommer inte ha så mycket verksamhet just nu.
– Jag har, med min andra bakgrund, fått ett jobb på Exportkreditnämnden i Stockholm. Där jobbar jag tre dagar i veckan och drar in lite kulor som ska reparera allt det här andra.
Att man nu lägger ner verksamheten tycker Johan är en förlust både för dem själva och för bygden, eftersom det inte finns många mötesplatser.
– Vi har skapat ett ställe där folk kan träffas. Man kan sitta här och snacka med varandra. Det är ett vattenhål i Taxinge, betonar Johan.
När de satte igång verksamheten hade de en vision som var kopplad till många känslomässiga saker och mindre med det ekonomiska.
– Restaurangbranschen generellt är ju jättesvår. Vi har bränt fingrarna ganska mycket, kan jag säga.
Varken Johan eller Liselott vill fortsätta med restaurangen, men Johan skulle gärna vilja ha kvar bryggeriet.
– Vi har väldigt bra öl. Jag funderar mycket kring recepten. Jag tycker att det är kul att brygga ölen utifrån något jag drömt eller tänkt, säger Johan.
Johan har haft besvär med en höft som ”hoppat” väldigt mycket, vilket också inspirerade honom.
– Jag bryggde ett öl som heter Hopping Hip. Det är det bästa ölet som jag bryggt i hela mitt liv. Jättefin beska och kolsyran är fantastisk.
Förhoppningen nu är att den nya krögaren som hyr den gamla lanthandeln skulle kunna vara intresserad av att servera ölen, säger Johan Hestréus.
– Jag har tagit fram åtta öl som jag är nöjd med under den här tiden, så jag skulle gärna vilja fortsätta med bryggeriet.