Feeldog-författare besöker Djurhuset i Mariefred 

av Katrin Nilsson
Carina Kjellström på Djurhuset har anordnat en dag med boksignering, fiskdamm för hundar, godisregn och utlottning av priser för de som köper boken.

Ovädret gör att hunden Skilaki och hans bror Skye slängts överbord, från flyktingbåten de färdats på tillsammans med sin husse. Berättelsen om Skilaki och Skye som simmar iland på Kreta har redan rört många läsare till tårar.  

– Jag berättar ur hundens perspektiv. Det var roligt att tänka sig in i hur han ser allt, berättar en av de två författarna, Elisabeth Sjöberg Strand.

r Skilaki med sina sista krafter tagit sig iland på Kreta återfinner han Skye. Två amerikaner tar med dem till sitt tält där de sover över, men morgonen efter väcks Skilaki av motorljud. Han är ensam och utanför hör han sin bror Skyes skällande.  

r han rusar ut ser han att Skye är fastbunden på flaket på de båda amerikanernas bil. Skilaki springer efter bilen så länge han kan, men till slut måste han ge upp. Skye har blivit bortförd. 

Elisabeth Sjöberg Strand.

Boken Skilaki – byrackan som blev filmstjärna handlar sedan om Skilakis kamp att hitta sin bror. Under sökandet är han tvungen att överleva och får både vänner och fiender.  

På Djurhuset har man förutom boksignering den här dagen också fiskdamm för hundar, godisregn och utlottning av priser för de som köper boken. Det är första gången man har den här typen av evenemang.  

– Jag blev tillfrågad om jag ville organisera en boksignering. Det har kommit mycket folk och har varit en jätterolig och annorlunda dag, berättar Carina Kjellström, som driver Djurhuset.  

Elisabeth Sjöberg Strand har haft en strid ström av besökare som velat köpa en signerad bok och höra mer om hunden Skilaki.  

– Många tycker om den och en del har också sagt att den nog skulle kunna bli en fin film. 

Det är två författare till boken. Elisabeth har skrivit den tillsammans med Dag Öhrlund. De fick kontakt när Elisabeth gick på skrivarkurs på Kreta.  

– När jag var där skrev jag en novell om hunden Skilaki.  

r Elisabeth kom hem kontaktade Dag henne och föreslog att de skulle fortsätta skriva boken tillsammans. De började med att göra en skiss där de skrev historien i stora drag. Den börjar på Kreta och fortsätter i Amerika.  

– Jag har skrivit mycket om det som utspelar sig i Grekland och Dag om Hollywood som han känner bättre till. Det är Dags hemmaplan. 

Skilaki – byrackan som blev filmstjärna premiärsåldes på bokmässan i år. Med den här romanen har Dag och Elisabeth också skapat en ny skönlitterär genre.  

– Det här är världens första Feeldogroman, förklarar Elisabeth. 

Byn där romanen utspelar sig är Makry Gialos där de hade skrivarkursen, men i boken kallas den Pefki, som är en ort som ligger i närheten. 

Det blir många äventyr på vägen när Skilaki ska hitta sin bror och sökandet tar honom hela vägen till Amerika. Färden är full av faror, från de så kallade ”tvåbeningarna”, men Skilaki är en levnadskonstnär som både lyckas överleva och hjälpa andra djur och människor i sin väg.  

Många hundar kom på besök den här dagen.

Elisabeth talar hela tiden om Skilaki, som om han fanns på riktigt.  

– För mig blev Skilaki väldigt verklig när jag skrev. Ibland har jag vänt mig för att jag varit säker på att han sitter där. 

Läs även:

Lämna ett svar