I Stallarholmen går november i vikingarnas tecken

av Katrin Nilsson
Stallarholmens vikingar är en förening som bildades 2002. De anordnar varje år Vikingafestivalen på Selaön – första helgen i juli.

biblioteket i Stallarholmen finns just nu chans att lära sig mer om vikingarnas liv och leverne. I november blir det bland annat utställning, hantverkskväll och föredrag.  

– Vi ville lyfta fram att det har levt många vikingar här och att det finns mycket kvar från den tiden, som Åsa gravfält, säger Katarina Bartolic Bukovic, filialföreståndare på Stallarholmens bibliotek.

Med och arrangerar är Stallarholmens vikingar. Bland annat har de gjort utställningen Vikingarnas värld. Här kan man få en inblick i hur människorna levde på vikingatiden. 

Stallarholmens vikingar bildades 2002. Medlemmarna förenas i intresset för vikingatiden och anordnar varje år Vikingafestivalen på Selaön första helgen i juli. 

Trakten kring Stallarholmen är rik på minnen från vikingatiden med till exempel Åsa gravfält. I utställningen Vikingarnas värld kan lära sig mer om vikingatiden, berättar Katarina.  

Stallarholmen är rik på minnen från vikingatiden, med till exempel Åsa gravfält.

– Utställningen är intressant. Här finns till exempel burkar där man kan lukta på kryddor som man hade på den här tiden. Sedan kan man se växter som man använde när man färgade kläder. 

Många i föreningen Stallarholmens vikingar är skickliga hantverkare. I utställningen kan man bland annat se repliker av olika smycken och tidstypiska kläder som de har sytt.  

Förutom utställningen händer mycket annat med vikingatema, till exempel bjuder biblioteket in till hantverkskväll.  

– Vi kommer att ha en arbetskväll här,också Stallarholmens vikingar deltar. De brukar ha sina träffar i en annan lokal, men jag tänkte att det kunde vara roligt att de kom hit en gång. 

Här får man se prov på tidstypiskt hantverk.

Under kvällen kan man få se prov på tidstypiskt hantverk från vikingatiden.  

– Alla som vill göra någonting och jobba med sina händer är välkomna hit. Vi ska ha en trevlig hantverkskväll.  

Besökarna är fria att ta med sig olika typer av handarbeten, eller bara komma dit och dricka kaffe.  

– Man behöver inte göra Vikingahantverk utan man kan ta med sina egna projekt, eller bara lyssna och umgås. Biblioteket fixar fika,vi kommer att ha lite mysigt här. 

För hela familjen blir det också en eftermiddag med sagotema,r Lena Holmer från Stallarholmens vikingar delar med sig av berättelser från vikingatiden. Här får man veta mer om fornnordisk mytologi, gudar och vikingarnas olika äventyr.  

I slutet av november kan man ta del av föredraget I vikingarnas fotspår,r arkeologen Sofia Holmer berättar om vikingatiden just i Stallarholmstrakten och hur det var att leva här på den tiden. 

I Stallarholmen finns också författaren Kukkamariia Valtola Sjöberg, vars fantasyböcker inspireras av vikingatiden. Hon kommer att vara på plats under kvällen med sin bok Om stjärnvalvets folk Sagas bok. 

På biblioteket ville man ha vikingatemat för att det är en del av Stallarholmens historia.  

– Jag tyckte det passar nu när novembermörkret börjar komma, säger Katarina Bartolic Bukovic.

Läs även:

Lämna ett svar