The Poolpainters har flyt – ställer ut för första gången

av Jennifer Lundkvist
I en gammal inomhuspool har Gunnel Forsling skapas sig en konstateljé för sig och sina väninnor. Den 10 november ställer de ut på Kafé Änglagott i Nykvarn och den 11 november är det vernissage.

Hemma hos Gunnel Forsling i Södertälje har ett lite annorlunda projekt växt fram genom åren. Gunnel har bott i sitt hus sedan 1970, när det var nybyggt. På baksidan, bakom garaget, fanns en pool som sedan byggdes in och blev en inomhuspool. 

Efter att Gunnel blev änka 1986 tyckte hon att poolen kostade för mycket tid och pengar att underhålla och bestämde sig för att torrlägga den. Idag används den som målarstudio för sju konstnärliga kvinnor som varje torsdag träffas och målar tillsammans. 

Gunnel bjöd in några bekanta som hon visste målade och nu har de blivit ett sammansvetsat gäng som började måla tillsammans i poolen år 2016. Gruppen består förutom Gunnel även av Anne-Marie Andersson, Margareta Modée, Kristina Lareman, Christina Lindé, Eva Harrisson och Agneta Klåvus. 

–  Vi ses varje torsdag vid klockan 10, säger Agneta. Vi målar fram till klockan 12 och sen fikar vi och snackar. 

Gunnel berättar att barnen använde poolen väldigt mycket när de växte upp, men sedan började hon fundera över vad hon skulle göra med den. Efter lite funderingar bestämde hon sig till slut för att skapa en ateljé nere i poolen. Den ordinarie poolstegen fanns länge kvar men byttes ut för några år sedan eftersom barnen inte ville att hon som äldre skulle behöva gå i den. 

r vi träffar Gunnel och gänget har hon nyligen opererat höger handled och oroar sig för att inte kunna ta sig upp om hon väl går ner. Men väninnorna stöttar i både vått och torrt, de hjälper henne att ta sig upp när det är dags för fika. 

Gruppen har ett samarbete med Folkuniversitetet. De har en kursansvarig men sköter sig själva. Ibland kan de utgå från en och samma bild men måla med olika tekniker och material. Christina jobbar mycket med blyerts och pastellkrita medan Margareta målar med olja och akryl. Gunnel målar mycket människor medan andra målar fåglar och blommor. 

Christina började inte måla förrän för tjugo år sedan, när hon blev pensionär. Men hon har alltid varit duktig på skiss och måleri, ända sedan skoltiden. Idag är hon en självklar del av The Poolpainters”. 

–  Så länge man jobbade så räckte inte tiden till. 

Den 10 november fram till den 6 december kommer damerna att få ställa ut sina verk på Kafé Änglagott i Nykvarn. Flera av medlemmarna bor i Enhörna – som hör till Södertälje kommun – men Agneta bor inne i Nykvarn. Det är också anledningen till att de nu ska ställa ut på Kafé Änglagott. 

–  Det är gratis att ställa ut där, men man måste bo i kommunen. 

Till utställningen kommer de att ta med sig ungefär fem tavlor var och sedan blanda så att alla inte sitter på samma ställe. Det är deras första offentliga utställning och det är med blandade känslor som de nu ska visa upp sina verk för allmänheten. 

–  Det är lite pirrigt, vi har ju aldrig gjort det här förut, säger Agneta. Vi vet ju att vi är amatörer. 

De berättar att det är svårt att prissätta sina verk och att det ska bli jobbigt att bli bedömda av andra, men att de ändå ser fram emot den här möjligheten. 

–  Vi har ju varandra. 

Läs även:

Lämna ett svar