Vår välfärd utmanas i ny spänningsroman

av Katrin Nilsson

 

Trots den tidskrävande hobbyn som Leif har, att skriva böcker, finner han också utrymme för annat. När det är odlingssäsong tar han hand om grödorna på sin kolonilott.

Mariefredsbon Leif Klingensjö har arbetat med välfärdsfrågor i många år, vilket gett honom möjligheter att fundera över utvecklingen i Sverige. Nu ger han ut Mord i välfärden som är en fristående fortsättning på Vilse i välfärden och I välfärdens skugga. 

– Det är spännande historia, men det är också en betraktelse över Sverige idag, förklarar Leif.

Mord i välfärden är en spänningsroman och inleds dramatiskt med ett politikermord på själva valdagen. Detta är bara början. Samhället drabbas av flera attentat och det blir många frågor för polisen i berättelsen, Roland, att ta itu med.  

– Vem har gjort det? Är det en terroristhandling eller är det någonting annat som har hänt?  

Romanen är en betraktelse över samhällets utmaningar, med ungas utanförskap och prövningarna för polisen och socialtjänsten när de ska hantera de här frågorna.  

En anledning till att Leif fick idén till romanserien var hans tidigare arbete.  

– Jag har jobbat med välfärdsfrågor på Sveriges kommuner och regioner (SKR) i många år,att jag har skrivit av mig lite grann kan man säga.  

Huvudpersoner i boken är en socialsekreterare, en polis och en politiker. Dessutom finns det en ung man som blir indragen i den kriminella världen.  

Leif Klingensjö bor i Mariefred.

– Man följer de här personerna, vilka finns med även i de två tidigare böckerna. 

Staden där boken utspelas är en fiktiv plats, men Leif har levt i Eskilstuna och hämtat mycket därifrån.  

– Jag har bott flera år i Eskilstuna och tagit med en del saker som hänt där.  

Mord i välfärden är en roman med allvarliga undertoner. Den unge mannen Arne blir allt tyngre kriminell vartefter berättelsen fortskrider. Kanske hade allt sett annorlunda ut om han fått mer backning från samhället. Innan allt eskalerar kontaktar han nämligen socialtjänsten. 

– Den här killen har varit aktuell i socialtjänsten för att försöka få stöd och hjälp.  

Ett annat tema i boken är våld och hot mot politiker med mordet som sker i inledningen av romanen. 

– Kommunstyrelsens ordförande mördas, men man vet i början av romanen inte anledningen.  

Trots den tidskrävande hobbyn som Leif har, att skriva böcker, finner han också utrymme för annat. När det är odlingssäsong tar han hand om grödorna på sin kolonilott. Dessutom målar han tavlor och är aktiv politiker. Förra året ställde han till exempel ut sina akrylmålningar och fotografier på biblioteket i Mariefred.  

Leif är nöjd med att vara klar med den sista boken i den här serien om Sverige idag.  

Mord i välfärden är den tredje boken i serien. De tidigare böckerna är Vilse i välfärden och I välfärdens skugga.

– Det känns jättebra faktiskt och jag har fått väldigt fin respons från människor som har läst den. 

Att slutföra den här 350 sidor långa boken har inte varit en liten arbetsinsats, på samma gång har Leif haft ett behov av att skriva det här.  

– Eftersom jag har jobbat med samhällsfrågor och ungas utanförskap så att jag fått idéerna där. Det tar väldigt lång tid att skriva en bok, men det är kul att jag nu publicerat den sista delen i serien.  

Läs även:

Lämna ett svar