Här är ungdomarnas förbättringsförslag för centrum

av Jennifer Lundkvist
Elever vid Thomasgymnasiet fick komma med förslag för att skapa en tryggare och mer hållbar stadskärna. Bland förslagen fanns bland annat en vårfestival, mötesplatser och ett värdshus.

För någon vecka sedan presenterade fyra grupper med elever från Thomasgymnasiet förslag på hur Strängnäs centrum kan bli tryggare, trevligare och mer hållbart. Förslagen ingick i kursen ”Politik och hållbar utveckling”. 

Eleverna på Thomasgymnasiet hade en vernissage i gymnasiets kafeteria,r fyra grupper fick presentera sina förslag. Förslagen har eleverna formulerat efter olika enkätundersökningar som de gjort bland andra ungdomar. Några av de förslag som ungdomarna har tagit fram är en vårfestival, mer tillgänglighet vid Ångbåtsbryggan och ett mer levande Gyllenhjelmstorg. 

–  Dels är det här en del av det internationella kommunala partnerskapet som vi har med en by i Tanzania, som handlar om att ha en dialog med ungdomar kring hållbar konsumtion, säger Anna Arnerdal, som är kommunikatör på Strängnäs kommuns hållbarhetsavdelning. 

I partnerskapet ska man bland annat lära av varandra när det gäller att involvera ungdomar i olika beslut om klimat, miljö och hållbar konsumtion. Man lät då ungdomar i Strängnäs komma med förslag som en del av kursen ”Politik och hållbar utveckling”. 

–  Det handlade om att skapa ett trevligare och mer hållbart centrum. Det var alltifrån att ha bänkar på Gyllenhjelmstorget med regnbågsflaggan till att det skulle vara en snabbmatsrestaurang på Trädgårdsgatan. 

Ett av de förslag som tagits fram är också ett värdshus på Gyllenhjelmstorget. Förutom ett storslaget värdshus som skulle göra torget tryggare och skapa jobb för unga, skulle torget också kunna bli mer anpassat för rullstolsburna och synskadade. 

En annan grupp presenterade ett förslag om en vårfestival för att locka turister till staden och samtidigt skapa en sammanhållning inom kommunen. Efter lite debatt i gruppen kom man fram till att man gärna vill ha asiatisk mat och artisten Ant Wan. Den tänkta festivalen skulle i så fall äga rum på Hospitalsgatan och i Ugglans park. 

Fler mötesplatser för ungdomar på Trädgårdsgatan kom också upp som förslag när Alexander Ottosson presenterade sin grupps arbete för besökare som kommit från Tanzania. En snabbmatsrestaurang skulle kunna vara en sådan mötesplats och samtidigt ge jobbmöjligheter. 

–  På något sätt kommer vi att ta vara på både elevernas förslag och det bakgrundsarbete som har gjorts när man har gått ut och frågat andra ungdomar, säger Anna. 

plats under vernissagen var bland annat det internationella partnerskapsprojektets styrgrupp från Tanzania och de passade då på att kolla in elevernas arbete. Dit kom även Thomas Öqvist, som arbetar med att utveckla Strängnäs kommun som besöksmål. 

–  Vissa förslag är relativt enkla och vi i centrumutvecklingsgruppen kommer att ha en dialog om vilka saker som faktiskt kan bli verklighet inom några år, till exempel regnbågsfärgade bänkar och fler planteringar på Gyllenhjelmstorget, säger Thomas. 

Läs även:

Lämna ett svar