Johans skräp åker på turné

av Jennifer Lundkvist
Johan Anderblad har jobbat med TV i många år, men har de senaste åren fokuserat mest på att skriva böcker. Förutom olika fordon i Bojan-serien har han också börjat på en ny serie om skräp.

Johan Anderblad är för många känd som Bolibompa-Johan, men på senare år också som författare av bland annat Bojan-böckerna. Nu är han ute på turné med sin skräpshow och kommer den 18 november att besöka Multeum i Strängnäs. 

Om man söker på Johan på nätet får man fram att han är från Strängnäs, men det är bara delvis sant. Han föddes på dåvarande Strängnäs BB men växte upp i Dunker utanför Malmköping. När han var sexton år träffade han sin nuvarande fru när de båda studerade på Thomasgymnasiet. 

–  Jag har min syster kvar i Strängnäs och mina syskonbarn och svärmor, säger Johan. Så Strängnäs känns som hemma på något sätt. 

I 25 år roade han Sveriges barn i Bolibompa och har sedan dess även gjort faktaprogram som riktar sig till barn, bland annat ”Johans fordon”. De senaste åren har han också börjat skriva böcker om fordon, något som kom till av en ren slump. 

 – Jag halkade in lite på det här med böcker i och med att jag spelade tennis med en kille som jobbade på förlag och som kom på att de behövde lite fordonsböcker. 

Första boken om Bojan kom 2016 och nu släpps den tionde boken i serien. Förutom bilderböcker och faktaprogram om fordon har Johan också skapat programmet ”Skräp” för SVT,r man fick följa olika typer av skräp på dess väg till återvinningen. Serien blev väldigt populär, framförallt av lärare och förskolelärare som jobbar med de här ämnena i skolan. 

–  De frågade alltid efter den här serien, berättar Johan. Om SVT inte hade den uppe på SVT Play så hörde de av sig till mig. 

Engagemanget gjorde att Johan började fundera på om man inte kunde skapa en bokserie om det också. Resultatet blev en bok om flugan Flax och pizzakartongen samt en bok om Flax och glasspaketet med andra ord en om plastförpackningar och en om pappersförpackningar. Just nu jobbar han med en bok om glasåtervinning. 

Nu ger han sig ut på en turné, där både Flax-böckerna och Bojan-boken om sopbilen står i fokus. 

–  När jag kallar det show är det inte så mycket att det är jag som showar, utan det handlar om interaktiva grejer med barnen. Det är de som är aktiva under framträdandet. 

Johan jobbar mycket med bilder och ställer också frågor till barnen, exempelvis vad är det här för någonting?” eller ”hur låter brandbilen?”. Det är inte ett klassiskt författarmöte med boksignering utan här är det roligt och lekfullt där barnen får vara med och samtidigt lära sig grejer. Interaktionen med barnen gör också att de kan visa vad de kan vilket skapar en glädje och stolthet hos dem. 

–  Den första gången som jag framträdde med böckerna var på Strängnäs bibliotek, säger Johan. Det kom jättemycket folk och det var jättekul och jag var helt överväldigad. Det blev starten på det här med att jag reser runt.  

Den 18 november kommer Johans skräpshow till Multeum, med start kl. 11:00. Gratisbiljetter bokas via www.tickster.com. 

 

Läs även:

Lämna ett svar