Lärande lunchraster på Multeum

av Jennifer Lundkvist
På fredagar klockan 12 kommer det att vara lunchvisningar på Multeum av SVT:s nya storsatsning Historien om Sverige.

Varje fredag med start den 10 november bjuder kulturhuset Multeum in till lunchvisningar av SVT:s nya, stora satsning om Sveriges historia. Under tio veckor kommer man att kunna ta med sig lunch eller fika och sätta sig i Scenrummet för att se ett nytt avsnitt. 

Den nya serien Historien om Sverige kommer att beröra Sveriges historia från istiden till nu. Jimmy Müller som är bibliotekarie på Multeum berättar att visningarna är ett samarbete mellan SVT och landets kulturhus. 

–  Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin, säger Jimmy. Det är en historiedokumentär om Sveriges historia i tio delar. I samband med satsningen har SVT bjudit in bibliotek och museum till en gemensam kampanj för att skapa och möta ett stigande historieintresse. 

Det första avsnittet handlar om stenåldern och nästkommande avsnitt om metallernas tid, vikingatiden, stormaktstiden och mycket annat. Fem av avsnitten kommer att visas före jul och resterande fem efter nyår. 

I den historiska serien får vi följa med tusentals år tillbaka i Sveriges historia.

SVT meddelar att programserien har spelats in på över 200 platser runtom i landet under ett och ett halvt års tid. Totalt har närmare 300 experter hjälpt till med innehållet och av dem medverkar cirka 100 också i programmen. 1 500 statister har medverkat i de rekonstruktioner som är med och enligt SVT själva innehåller serien ”allt ifrån naturkatastrofer och dödliga epidemier till krigiska kungar och folkrörelser”. 

Programprojektet samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet, däribland kulturhuset Multeum i Strängnäs. 

–  Genom kampanjen har vi fått ta del av ett gemensamt material för marknadsföring av evenemanget och fått tillåtelse att visa samtliga avsnitt på Multeum, berättar Jimmy. 

Berättare för programserien är ingen mindre än Simon J Berger, känd från bland annat Beck, Svinalängorna, Wallander och tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar. 

Direkt efter att ett program har sänts kommer programmet Historiskt eftersnack att ta vid, som leds av Cecilia Düringer – vinnare av ”På spåret” 2021/22 tillsammans med Jonathan Unge. Till sin hjälp har hon ett gäng experter som kommer att fördjupa sig och göra intressanta spaningar på programmet som visats. 

Berättare i serien är Simon J Berger och programledarna Cecilia Düringer och Farah Abadi kommer att guida tittarna efter varje avsnitt har sänts.

r den yngre målgruppen kommer programmet Historien om Sverige med Farah att finnas på SVT Barn och SVT Play. Där kommer Farah Abadi att reagera och fundera över hur människor har haft det genom tiderna. 

Multeum kommer att bjuda in till lunchvisningar av serien där man har möjlighet att köpa med sig lunch eller fika och äta under visningen. Visningarna sker fredagar kl. 12:00–13:00 mellan den 10 november och 8 december för att sedan börja igen den 19 januari och avslutas den 16 februari. 

–  Vi hoppas att serien ger mersmak och att besökarna ska få upp ögonen för vårt fina utbud av böcker, med vilka de kan fortsätta fördjupa sina kunskaper om vår gemensamma historia, avslutar Jimmy. 

Läs även:

Lämna ett svar