Framgångsrikt första år för Modda Sörmland för att öka ungas intresse för teknik, matematik och naturvetenskap 

av Mariefreds tidning/Måsen

Ett år har gått sedan Modda Sörmland öppnade sina virtuella och fysiska dörrar och Region Sörmland blev först i Sverige med att ha ett digifysiskt science center. Över tusen elever och pedagoger har sedan dess testat på upplevelsebaserat lärande i Extended Reality (XR). 

– Vi är stolta över det framgångsrika första året för Modda Sörmland, som är en unik satsning där elever och pedagoger inspirerats att utforska teknik, matematik och naturvetenskap genom spännande upplevelser i XR, säger Christoffer Öqvist (M) som är regionstyrelsens ordförande. Vårt mål är att fortsätta öka intresset för dessa ämnen och stärka Sörmlands framtid genom ökad kompetens.

Syftet med Modda Sörmland är att öka barn och ungas intresse för teknik, matematik och naturvetenskap för att på sikt säkra kompetensförsörjningen i Sörmland. Hittills har Modda Sörmland utbildat över hundra pedagoger och rektorer, etablerat samarbete med 25 fysiska noder i Sörmland och över 1000 barn har fått kliva in i virtuella världar genom Modda Sörmland i ett par VR-glasögon. 

– Vi lär oss mer genom att uppleva, det visar många studier, säger Kattarina Lundborg som är koordinator för Modda Sörmland, Region Sörmland. Men det är inte alltid möjligt att åka med en hel klass till andra sidan Sverige för att uppleva något gemensamt. Det är än mindre möjligt att ta med elever ut i yttre rymden eller in i en cell i människokroppen. Där kommer digitala teknologier som VR in som ett komplement i klassrummet som kan öppna världar som annars inte hade varit tillgängliga att besöka.

Läs även:

Lämna ett svar