På besök i Magriffe Attacks personliga verkstad

av Jennifer Lundkvist
Hennes verkstad och studio innehåller mängder med roliga och udda prylar, både sådant som hon köpt och sådant som hon tillverkat själv.

Guldsmeden och multikonstnären Magriffe Attack kan ha det coolaste namnet i stan. Det låter både artistiskt och kreativt. När hennes mamma var gravid på 70-talet fanns det en parfym som hette Ma griffe. Förpackningen var vit och grönrandig och när hennes mamma bar en grönrandig klänning sa man att hon såg ut som en Ma griffe

Magriffexte upp i ett kreativt hem med mode, inredning och design. Med en pappa som var konstnär och dekoratör, och med en mamma som sydde kläder, tapetserade och stoppade upp möbler, är det inte konstigt att Magriffe blev en konstnärssjäl även hon. 

–  Jag föddes sådan, säger Magriffe. Mina föräldrar var unga och fattiga och gjorde allt de ville ha. Jag har vuxit upp med att det alltid skapas runt mig. Ständigt. 

Själv har hon alltid byggt mycket, alltifrån hus till linbanor. En gång hittade hon en pianokartong på gatan som hon tog hem och gjorde ett hus av till sitt rum. Hon läste bild- och estetisk linje på gymnasiet samtidigt som hon gjorde smycken på fritiden. 

–  Jag hade en dröm om att gå en kurs i silversmide, men jag hade inte råd. 

Sedan februari håller Magriffe till i sin verkstad i centrala Mariefred. Hennes pappa ställde för många år sedan ut i samma lokal som hon idag har sin verkstad. På spegeln sitter en bild på honom som gör att cirkeln sluts.

Magriffe hade en väninna som var lärling på en verkstad och på kvällarna hade Medborgarskolan kursverksamhet, där väninnan var kursledare. Hon blev då inbjuden till att följa med och blev helt knockad. 

–  Känslan av att gå ut med en ring som jag själv hade gjort var så häftig, säger Magriffe. 

Efter två kvällskurser kände hon sig mogen nog att jobba hos en smed i Strängnäs. Samtidigt googlade hon och frågade folk i affärer för att lära sig nya saker. Vid sidan om det jobbade hon även inom hotell och restaurang. 

r barnen kom jobbade hon som hotellchef för två hotell i Stockholm, men det dröjde inte länge förrän hon gick in i väggen och blev sjuk. 

Hennes man letade utbildningar åt henne under sjukskrivningen och hon började då hyra en plats i en verkstad samtidigt som hon studerade. Väninnan som varit lärling på en verkstad berättade att de hade ett extrajobb åt Magriffe, hos smeden som hon jobbade för. 

–  Då började jag tänka ”tänk om jag kunde göra det här på riktigt”. 

Sedan hittade hon en utbildning i Stockholm och 2018 tog hon sitt efterlängtade gesällbrev ett bevis och kvalitetsgaranti för hantverkare. 

–  Tyvärr är guldsmed inte en skyddad titel längre, vilket känns surt när man har jobbat så hårt, säger Magriffe. Hantverket försvinner mer och mer, det liksom urvattnas. Det handlar mer om marknadsföring än om hantverk. 

Magriffe jobbar väldigt brett med olika material, idéer och tekniker. Hon har en webbshop och säljer i några butiker i Mariefred och på värdshuset. Hon gör kundbeställningar mot sål privatpersoner som butiker. Och så har hon kurser i silversmide. 

I sin verkstad jobbar Magriffe med en mängd olika redskap och tekniker.

–  Kurserna är sjukt roliga, säger Magriffe. Och att laga och reparera. Problemlösningen och det kreativa är det som lockar mest. 

Härnäst siktar hon på ett Mästarbrev och hon vill också lära sig emaljering och att infatta stenar. Fast helst skulle hon vilja prova allt. 

–  Jag har liksom en hjärna som aldrig är tyst, skrattar Magriffe. 

Hon känner sig stolt och privilegierad över vad hon har åstadkommit sår långt. 

–  Allt som jag drömde om i tysthet, det lever jag idag. Alltså wow. 

Läs även:

Lämna ett svar