Statistvännerna på plats under filminspelningen 

av Jennifer Lundkvist
Susanne Lieberg, Mikael Johnsson och Bengt Orrje var tre av de statister som var på plats under filminspelningarna i Åkers styckebruk. De är alla erfarna statister och flanörer som också har blivit goda vänner under åren.

I Åkers styckebruk har man den senaste tiden spelat in scener till en ny film för Netflix, där Josefine Bornebusch både skriver, regisserar och agerar. Filmen som går under arbetsnamnet ”Let go” beräknas ha premiär 2024. 

Många statister har varit på plats under inspelningarna och många reste långt för att få vara med. Tidigt på morgonen i förra veckan anlände en buss från Stockholm med statister. Totalt medverkade 113 statister den här dagen – några från området och några utifrån. 

På bussen från Stockholm fanns bland annat Mikael Johnsson från Lidingö som har varit statist många gånger. 

–  Jag är en av de som är ”ruttade”, säger Mikael. Det är det man brukar kalla de som är rutinerade. Jag skriver upp allt och jag tror jag har gjort 180 jobb nu. 

Mikael har varit statist och flanör sedan 2017 och anmäler sig till i princip allt som kommer upp. Hans första uppdrag var som flanör i TV-serien Ingen utan skuld”. Han söker sig ofta till reklamfilmer och har bland annat gjort reklam för ett viktminskningsprogram, där han också hade en talroll. Även i en reklamfilm för Arbetsförmedlingen har han haft en talroll, men där handlade det mer om improvisation. 

–  I Ture Sventon spelade jag mentalsjuk. Då ringde en annan produktion och sa att jag var så bra att de ville att jag skulle komma och spela åt dom också. Det roligaste är att spela en karaktär. 

I den nya filmen om Kart-Bertil Johnsons jul var Mikael med minst fem gånger har statistvännen Susanne Lieberg från Farsta räknat ut. 

Susanne jobbar till vardags som kockvikarie på förskolor i Stockholmsområdet och har varit statist i tre år. Hon har gjort allt ifrån informationsfilm och reklam till film och serier. 

–  Jag såg en gammal jobbarkompis som var med i en reklam och då frågade jag hur han hade gjort, säger Susanne. 

Hon uppskattar att hon har gjort närmare 100 jobb och tycker bäst om är att göra komedi. Drömmen säger hon dock är att spela polis. 

–  Jag tycker komedi är roligt. Jag fick en roll en gång så jag har haft repliker, men jag har gjort mycket karaktärer också som statist som visar känslor. Men polis vore kul. 

Bengt Orrje från Västerås är även han rutinerad i branschen. Efter att han flyttade till Västerås för två år sedan har han statistat som bland annat bilmekaniker i en film för Bilprovningen, där han fick spela mot Özz Nûjen. 

–  Jag har inte kommit upp i tresiffrigt än, men det här är nummer 63 eller 64, berättar Bengt. 

Det har blivit en del flanerande under åren men också fotojobb och statistjobb med repliker. En gång spelade han uteliggare för Stadsmissionen, vilket han tyckte var roligt. 

I SVT:s nya storsatsning Historien om Sverigespelar Bengt viking i ett avsnitt och sen igen som kompis till Bellman på 1700-talet. I serien medverkar även Mikael som statare. 

Många statister har varit med på många produktioner och blir på så sätt kompisar. De känner igen varandra och även personalen från produktionsbolagen. Det finns även en Facebookgrupp där de bjuder in till statist-AW en gång i månaden och förra gången hade de Mårten Klingberg som gäst. De har till och med fått ett eget rum på puben. 

–  Vi är som en familj, säger Mikael. 

Läs även:

Lämna ett svar