För hälsans skull med Hemmavasan

av Katrin Nilsson

Kungen tar hand om startskottet och Hemmavasan har fått ännu en huvudsponsor. Det går bra för Torbjörn Pettersson, som är projektledare för Hemmavasan i Strängnäs.
– Det är sällan jag trivts så bra på ett jobb. Det är otroligt spännande både att samarbeta med våra medlemsföreningar och vara ute och prata med företag. Det är engagerande. Nu går företaget Åker Sweden inte bara in som huvudsponsor, de bjuder också på startavgiften för alla sina anställda.
– Det gör de för att öka folkhälsan hos sina anställda. Sådana vinklingar gillar jag.

Torbjörn Pettersson är projektledare för Hemmavasan i Strängnäs. Foto: Privat

Åker Sweden tillverkar stålvalsar och är ett av kommunens större företag med 200 anställda. Detta är bara ett av Hemmavasans många samarbeten. Torbjörn är van arrangör och har bland annat jobbat med Vasaloppet i Kina. Huvudnumret på Hemmavasan i Strängnäs tänker han blir 10-kilometersloppet som har start och mål på Visholmen. Här kan alla delta på sina egna villkor. Man behöver inte springa fort, eller alls.
– Sedan har vi ett barnlopp på förmiddagen på två kilometer och ett eftermiddagslopp 5 kilometer för dem som vill ha lite kortare.

Det kommer också att bli ett öppet spår.
– Det brukar vara populärt. Det är upplagt så att man kan börja var man vill, antingen i Åker, Stallarholmen, Mariefred eller Strängnäs. Sedan kan man mäta hur man ligger till om man har kopplat upp sig. Loppet blir 45 eller 50 km. Den är inte spikad, det är förhandlingar med markägarna som pågår nu.

Det blir lätt cykling, mestadels på grusvägar. Även där ska alla kunna vara med.
– Bara man har en cykel och håller ut över tid. Man startar själv när man vill med hjälp av sitt chip på hjälmen. Sen får man mellantider online.

Per Forsberg kommer att vara speaker, först på stora scen och sedan vid målet på Visholmen. Foto: Privat

En hel rad föreningar kommer att stå för arrangörskapet på Hemmavasan.
– Det är både idrottsföreningar och kulturföreningar som bjudits in att vara deltagare och bidra med funktionärstimmar. Vi har fått in 19 föreningar som kommer vara med och arrangera det här, 16 idrottsföreningar och tre kulturföreningar. Man förbinder sig till att bidra med minst 50 timmar per förening.

För det här arbetet får föreningarna ersättningen. Man får betalt per timme.
– Vi är inte vinstdrivande, så allt överskott kommer också att gå tillbaka till föreningarna. Ju flera anmälda, desto mer pengar kommer vi få att in och mer kommer att gå tillbaka till föreningarna.

Torbjörn betonar att det handlar om en folkrörelse.
– Alla ska vara med. Vi vill göra någonting roligt av vår nationaldag i folkhälsans tecken.

Att människor ska komma igång att röra på sig är målet för Hemmavasan och man vill såklart att så många som möjligt ska anmäla sig till de olika loppen.
– Jag hoppas att det blir en fest dom här dagarna. Vi vill sätta både Strängnäs och hela Sverige i rörelse. Vi har fått väldigt positiva reaktioner.

Att vasaloppsportalen också kommer att flyttas från Mora till Strängnäs har väckt en hel del entusiasm.
– Folk ser ett symbolvärde i att vi får ner vasaloppsportalen från Mora. Den kommer att stå ute på Visholmen. Det tas emot jättepositivt. Man gillar att vi spinner på att Strängnäs faktiskt var platsen för valet av Gustav Vasa till kung.

Även Carl XVI Gustav kommer till Strängnäs på Nationaldagen. Han och Silvia deltar i en högtidssammankomst i domkyrkan, åker kortege genom staden är med på nationaldagsfirandet.
– Sen kom förfrågan genom hovet – om Kungen också fick vara starter till Hemmavasan i Strängnäs. Det tackade vi direkt ja till.

Av Katrin Nilsson 

Läs även:

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: