Bim och Ninni löser mord i Mariefred

av Jennifer Lundkvist
Gripsholms slott, värdshuset och kyrkan är alla med i Lenas senaste bok. Foto: Martin Sköld

I den fjärde delen av Lena Risbergs hyllade deckarserie utspelar sig en mordgåta i idylliska Mariefred. Boken släpps i pappersform den 6 april.

Pandemin gjorde att Lena Risberg fick tid till att skriva en bok, något som hon alltid drömt om.

Lena Risberg har alltid arbetat med text och skapande, men att bli författare var långt ifrån självklart. Med många års erfarenhet av marknadsföring och reklam, som copywriter och skribent, har det skrivna språket har alltid funnits nära.Ett inställt kalas under pandemin och förbud mot att resa och gå på restaurang, gav Lena tid till att skriva ner något hon länge gått och tänkt på. Resultatet blev en bok. Efter att ha låtit vänner och bekanta läsa, skickade hon in den till ett förlag som sa att de gärna ville publicera den. Planen är dock att skriva om och ge ut den på nytt, då både Lena och karaktärerna har utvecklats med åren.

– Den första boken var aldrig tänkt att bli utgiven, berättar Lena. Det var mest för att ha något att göra när man inte kunde jobba eller åka på semester.

Den 6 april släpps den fjärde boken i serien ”Södermalmsmorden” och den här gången utspelar sig stora delar av boken i Mariefred. Karaktären Ninni träffar en bekant som bor i Mariefred och blir tillsammans med väninnan Bim inbjuden på valborgsfest.

Att boken utspelar sig i Mariefred har flera anledningar. Dels bor Lenas syster där och hon besöker staden regelbundet, men det finns också många historiska och karaktäristiska byggnader.

– Det är fantastiskt fint där. I mina böcker vill jag gärna att det ska vara idylliskt och sen ska idyllen slås sönder lite av att det händer någonting hemskt.

Trots att serien handlar om mord är den skriven med glimten i ögat och Lena beskriver det själv som en humoristisk deckare.

Lena är otroligt historieintresserad och i Mariefred finns mycket historia. I den nya boken kommer läsaren att känna igen bland annat Gripsholms slott, värdshuset och kyrkan. Även Ankholmen har kommit med på ett hörn.

– Det är en hyllning till Mariefred, säger Lena. Det är pittoreskt och gulligt, men så är det lite läskigt också. Det händer ju hemska saker.

Den 6 april släpps den fjärde boken i serien om Södermalmsmorden. Denna gång utspelar den sig i idylliska och historiska Mariefred. Foto: You are here

Den nya boken har fått titeln ”Mord i gullregnets månad” och handlar om att en man försvinner och sedan hittas död. De bästa vännerna Bim och Ninni dras in i en intensiv mördarjakt i den idylliska staden. Serien, som än så länge består av fyra böcker, är fristående så att vem som helst ska kunna hoppa in i någon av böckerna.

Tanken är att Lena ska sluta jobba i maj för att istället kunna skriva på heltid. Hon sitter just nu och spånar på en femte bok om Bim och Ninni, men har även andra bokprojekt på gång. Bland annat finns ett historiskt familjedrama som hon skrivit råmanus till.

– Jag brukar ha en början och ett slut och sen tråcklar jag mig igenom historien.

Den nya boken har fått titeln ”Mord i gullregnets månad” och handlar om att en man försvinner och sedan hittas död.

Inspirationen får hon oftast under promenader och när hon kommer på olika idéer stannar hon upp och mejlar till sig själv. Om hon får skrivtorka brukar en promenad alltid få det att släppa.

– Att promenera är otroligt, säger Lena. Det kan komma så mycket. Egentligen har allting växt fram under olika promenader.

Lena säger att det bästa med att vara författare är att få utlopp för sin fantasi. Den digitala världen har också gjort att hennes läsare delar med sig av bilder, kommentarer och recensioner, vilket hon menar är en stor bonus som hon inte hade räknat med.

– Det är fantastiskt kul att folk tagit till sig mina böcker och karaktärer, avslutar Lena.

Läs även:

Lämna ett svar