Statsminister Ulf Kristersson besökte Europaskolan på Europadagen 

av Jennifer Lundkvist
Statsminister Ulf Kristersson uppmärksammade Europadagen och besökte den 9 maj Europaskolan i Strängnäs. Eleverna hade skickat in frågor som han fick svara på.

Under Europadagen den 9 maj besökte statsministern och strängnäsbon Ulf Kristersson Europaskolan för att svara på elevernas frågor om EU, Nato, klimat, snabbtåg och skolor. 

Det var fullsatt i Djäknehallen när Europaskolan i Strängnäs bjöd in sin andra gästföreläsare för dagen, nämligen statsminister Ulf Kristersson. Tidigare under dagen hade eleverna fått besök av socialminister Lena Hallengren. 

Anledningen till statsministerns besök var att uppmärksamma Europadagen. Dagen infaller alltid på årsdagen av den historiska Schumandeklarationen från 1950, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. 

I väntan på statsministern fick sistaårseleverna ta plats i Djäknehallen till tonerna av Christer Sjögrens ”I love Europe” följt av Eurovisionvinnare som Sandra Kim och ukrainska Kalush Orchestra. 

–  Det är en dag då vi firar fred och frihet efter andra världskriget, sa Ulf Kristersson. 

Eleverna som medverkade gick sitt sista år på gymnasiet och inför besöket hade de fått skriva ner frågor som besvarades av statsministern. Det här var första gången Europaskolan haft besök av en sittande statsminister. 

Den första frågan som dök upp handlade om skolan och hur stökigt det är i svenska skolor. Man syftade på att man i andra länder har bättre disciplin på eleverna och att eleverna i sin tur har större respekt för sina lärare. Frågan handlade om vad regeringen förväntas göra åt detta. 

–  Det kan ni nog bättre än jag, det är ni som stökar, skrattade Ulf. 

Statsministern tog upp Finland som ett bra exempel i flera frågor. Han delade också med sig av ett ordspråk han fått med sig från våra grannar i öst. 

–  ”Vad beredd på att det kan gå åt helvete och förbered er på det.” 

MT/Måsen fick en kort pratstund med statsministern innan han skulle iväg.

En annan fråga som dök upp handlade om EU. Sverige är just nu ordförande i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet. Ordförandeskapet innebär att Sverige under sex månader planerar och leder arbetet i ministerrådet samt företräder rådet i förbindelserna med övriga EU-institutioner. 

När det stod klar att Sverige skulle få sitt tredje ordförandeskap bjöd Ulf de tidigare statsministrarna Göran Persson och Fredrik Reinfeldt på middag. Göran hade varit statsminister i fem år innan Sverige fick sitt ordförandeskap för första gången och Fredrik hade suttit i tre år. 

–  Jag hade fem veckors erfarenhet, sa Ulf. 

Statsministern förklarade också att rådande brister i samhället är lagstiftningens fel och menar att politiker som är missnöjda bör se sig själva i spegeln. 

Efter frågestunden ville eleverna ta bilder och även gruppbilder. MT/Måsen fick till en kort pratstund med statsministern innan han skulle iväg. Vi frågade vad de främsta utmaningarna är inom Europa idag, med tanke på bland annat inflation och krig. 

–  Om man måste göra topprioriteringar så är det att behålla enigheten om stöd till Ukraina. Det är på liv och död på ett sätt som de andra frågorna inte är. Det andra är klimatpakten, att rösta igenom en gemensam europeisk klimatpolitik som gör att hela EU tillsammans kan göra skillnad på riktigt. 

Vi frågade också hur statsministern tyckte att EU har lyckats hålla sig enade och samarbeta med varandra genom åren. Efter att ha tagit oss ur en pandemi har vi nu istället krig i Europa och Kristersson menade att det idag handlar mycket om ständig brandsläckning, men att EU ändå håller ihop. 

–  EU är mycket mer enat än man kunde misstänka. EU sysslar väldigt mycket med akut krishantering just nu så utrymmet att vara långsiktig och bygga upp nya, långsiktiga, gemensamma system är inte lika stort. 

Läs även:

Lämna ett svar