S/S Mariefreds förre befälhavare Claes Insulander har gått bort

av Anna Löfving
Claes Insulander var en omtyckt kapten för ”Majabåten” och en verklig profil i Mariefred. På Ångans dag kan du hedra honom genom att delta i en kondoleansceremoni. Foto: Privat

Som MT/Måsen tidigare berättat har förre befälhavaren och kaptenen för S/S Mariefred, ofta kallad Maja, Claes Insulander avlidit i sitt hem i Stockholm. 

Claes föddes i Djursholm 1945 och utbildade sig under 1960-talet till kantor, organist och musikdirektör. I slutet av 60-talet flyttade han tillsammans med sin familj till Mariefred. De bosatte sig i hörnet av Klostergatan och Strandvägen och snart kunde Claes varje dag se S/S Mariefred lägga till vid Ångbåtsbryggan strax utanför. Claes arbetade vid denna tid som kantor i Mariefreds kyrka och var även musiklärare i Strängnäs. 

År 1973 hoppade han under en månad in som eldare på Maja och enligt hans mycket gode vän och arbetskamrat på båten, Mikael Hernfalk, var detta ”porten in i sjömanslivet” för Claes. 

– Han älskade båten från första stund, säger Mikael. Kände snabbt att han ville arbeta på den.

Under några år skaffade han sig erfarenhet och gick en befälsutbildning för att lite senare komma tillbaka till Mariefred och 1978 ta över befälet på ångfartyget. Han förblev Maja trogen fram till hösten 2021, då han – efter beslut i Stiftelsen Skärgårdens styrelse – först avskedades som befälhavare och sedan som VD. Mikael säger att händelserna gjorde honom mycket ledsen.

– Det var sorgligt och Claes tog det väldigt hårt. Han kände sig orättvist behandlad. 

Claes blev genom åren en omtyckt kapten och en verklig profil i Mariefred. Han ansågs som en mycket allmänbildad person och pratade till exempel flera språk. Alla som åkt Maja med Claes som kapten vet att han ofta underhöll passagerarna på såväl engelska som tyska och franska. Hans intresse för och kunskap i historia var stort och det Claes inte visste om platserna båten passerade på sin färd från Stockholm till Mariefred var inte värt att veta. Claes hade även en underfundig humor som gjorde hans berättelser mycket roliga att lyssna till.

– Allt var kanske inte sanning, säger Mikael med ett leende. Claes varvade egna teorier med fakta, alltid med glimten i ögat. 

Mycket mer finns att berätta om denne mariefredsprofil, som med sina 45 år som befälhavare på S/S Mariefred lämnar ett stort tomrum efter sig. Hans systerdotter Rebecka Paulsson säger till MT/Måsen att Claes kommer att begravas i Mariefreds kyrka och få sin grav på kyrkogården i staden.

– Han tyckte mycket om Mariefred, säger Rebecka och ska få vila intill sin syster här. 

Claes Insulander blev 78 år gammal. 

Hannu Lehmus, ordförande i Föreningen Ångfartyget Mariefreds Vänner (FÅMV), berättar för MT/Måsen att föreningen kommer att ha en kondoleansceremoni för Claes i Ångbåtsstationen under Ångans dag den 3 juni.

Läs även:

Lämna ett svar