Världens mest kända målportal redo för Hemmavasan 

av Jennifer Lundkvist
Vasaloppets målportal kommer att vara målgången för Hemmavasan Strängnäs. Det är första gången som målportalen har lämnat Mora.

Under måndagen monterades den berömda målportalen från Mora upp på Visholmen i Strängnäs. Bygget tog sex timmar men står nu äntligen redo. 

Det finns många kända målgester från idrottsvärlden men få målportaler har lämnat samma avtryck. En av världens mest kända målportaler är dock Vasaloppets, en symbol för svensk skidåkning på historisk mark som gjort sig käntrlden över och är en stor turistattraktion och landmärke uppe i Mora. 

Inför 500-årsdagen av att Gustav Vasa valdes till kung hade organisationen bakom Vasaloppet redan planerat att göra någonting utanför Moras gränser. Ursprungsplanen var att man den 6 juni 2023 skulle hålla ett lopp i Stockholm och att portalen för första gången skulle flyttas till Stockholm stadion. 

–  De hade en idé om att komma ut i landet och göra ett avstamp för den svenska folkhälsan, berättar Torbjörn Pettersson, som är eventchef för Hemmavasan Strängnäs. 

Under annandag pingst sattes portalen upp på Visholmen i Strängnäs. Bygget tog sex timmar.

För två år sedan tog Emma Hjelm, som är näringslivschef på Strängnäs kommun, kontakt med Mora och berättade att man i Strängnäs planerade att uppmärksamma 500-årsresan. De gillade idén så pass mycket att de avbokade Stockholm stadion. Istället fick vi i Strängnäs låna portalen, något som är historiskt på flera sätt. 

–  Det är unikt, säger Torbjörn. Det är första gången portalen lämnat stadsgränsen i Mora. Den har aldrig varit på utflykt förut. 

Hemmavasan Strängnäs är även det något nytt, men tanken är att loppet ska bli återkommande och man har även skickat in förslag om en förlängning av samarbetet för att på så sätt få hit portalen igen. 

–  Jag hoppas att det ska komma till en förlängning och bli återkommande. Vi ska visa att vi kan i Strängnäs. 

Annandag pingst är numera inte längre en helgdag utan en vanlig dag, men i år blev den allt annat än vanlig. Två män som arbetar i Vasaloppets arenagrupp åkte från Mora för att vara med när målportalen skulle monteras upp på Visholmen. Bygget tog drygt sex och en halv timme. Med portalen kom också 550 meter tillhörande staket. 

Portalen är tio meter bred och drygt sex meter hög. Den kommer att stå på Visholmen fram till den 7 juni då den ska monteras ner och återvända hemåt igen. Vasaloppet är ett starkt, svenskt varumärke och målgången är något av Moras stolthet. Man kan därför fråga sig hur moraborna känner när de nu förlorat sitt mest kända landmärke och sin stora turistattraktion. 

–  De är så stolta över sitt varumärke och Gustav Vasa, men det vi gör för 500-årsresan är uppskattat. 

Till portalen följde också 550 meter staket som ingick i paketet.

Hemmavasan Strängnäs består av sju lopp inom löpning, gång och rullning samt ett lopp för cykel. Av de 1 500 som är anmälda är majoriteten löpare och nästan 350 cyklister. Totalt har 19 olika föreningar varit med och anordnat det här och modellen för kompensation är densamma som Vasaloppets. 

Visholmen kommer det förutom målportal även att finnas restaurang och företagstält samt en scen för prisutdelning. Det stora loppet för motionärer och tävlingsklass på 10 kilometer kommer att starta kl. 12:30 på nationaldagen, efter att kungen, riksdagens talman, statsministern och landshövdingen har talat. Det kommer att bli en folkfest utan dess like. 

–  Jag hade gärna varit med om jag hade hunnit, men jag har i alla fall provcyklat banan, säger Torbjörn. 

Läs även:

Lämna ett svar