Sommarmusik med organisten som spelat fler än 1 000 konserter 

av Katrin Nilsson
Per flyttade till Mariefred tillsammans med sin fru Karin Zetterberg.

Mariefreds kyrka fylldes av sommarstämning när organisten Per Ahlman spelade lunchmusik en onsdag i juli. Han gör tre konserter i sommar.  

– Den här dagen var det svensk sommarmusik, förra gången spelade jag Bach och nästa gång – de romantiska 150-åringarna Joseph Jongen och Max Reger.

Några förväntansfulla besökare har samlats i kyrkan för att lyssna på lunchkonserten. Så snart Per har satt sig uppe på orgelläktaren fylls kyrkan av sommarstämning med toner från psalmer som ”En vänlig grönskas rika dräkt” och ”I denna ljuva sommartid”.  

Per spelar också en av våra populäraste psalmer, ”De blomster som i marken bor”, med musik av Erland von Koch och text av Harry Martinsson. Orden får vi inte höra den här dagen, men Harry Martinsson skildrar längtan efter sommaren under ”vinterns långa själanöd”.  

Orgeln Per spelar på var från början ett instrument som byggdes av Olof Schwan 1786.

Orgeln Per spelar på var från början ett instrument som byggdes av Olof Schwan 1786. Han var en av sin tids främsta orgelbyggare. Från det att han startade sin egen självständiga verksamhet tillverkade han ungefär 40 orglar. Idag finns endast sex av dem bevarade. Det är bland annat orglarna i Ängsö kyrka, i Finska kyrkan i Sthlm och i Öveds kyrka.  

Dessutom finns drygt 15 orglar som instrument i Mariefreds kyrka där endast fasaderna och mindre delar av konstruktionen finns kvar. Den orgel som finns i Mariefreds kyrka idag är byggd av Mats Arvidsson 1982 med Schwans orglar som förebild.  

Rent tekniskt kräver orgeln god motorik. Dels finns det flera rader av tangenter i olika nivåer, dels måste man spela både med händerna och fötterna.  

Mariefreds kyrka

– En organist måste jobba på olika plan. Därför behöver man god koordination. 

Själv spelar Per orgel, piano och cembalo. Han flyttade till Mariefred efter att ha varit organist i Gävle i 28 år.  

– Jag spelade 1016 konserter där.  

Anledningen till att han bor i Mariefred är för att hans fru Karin Zetterberg fick anställning som präst här.  

– Jag pensionerade mig och slutade jobbet i Gävle när Karin Zetterberg började arbeta här i Mariefred.  

Men Per spelar fortfarande. Nu gör han lunchkonserterna i kyrkan och han kan också ta andra uppdrag. För att hålla kunskaperna vid liv övar han varje dag. Per älskar att spela allt men om han ska nämna någon kompositör så är det Bach. 

– Som organist kommer man inte ifrån Bach. Han är väldigt bra.  

Man väljer låtar utifrån vad det är för tema, jul, påsk eller något annat. Repertoaren kan vara bred. 

– Det är frågan vad som är kyrklig musik. Idag kan man framföra Öppna landskap eller Babblarna som jag nyligen spelade på ett dop. 

Per Ahlman spelade lunchmusik i Mariefreds kyrka.

Per berättar att Sverige är ett orgeltätt land. 

– I Sverige finns det en orgel i nästan varje kyrka även om den är liten. Åker man till exempel till Frankrike kan komma in en riktigt stor kyrka som ändå saknar orgel.  

Läs även:

Lämna ett svar