Skandalprinsessan Cecilia Vasa besöker Thomas Arena 

av Jennifer Lundkvist

Den 16 september kommer föreställningen Vasadottern till Strängnäs. Det blir en intim föreställning där Gustav Vasas dotter Cecilia står i centrum, spelad av sin namne Cecilia Säverman. 

För några år sedan fick skådespelerskan Cecilia Säverman frågan om hon hört talas om sin namne prinsessan Cecilia Vasa. Nyfiket började hon undersöka vem denna skandalprinsessa var och det blev startskottet till en enkvinnasföreställning som nu pågått i tre år. 

Cecilia Vasa är mest känd för Vadstenabullret, säger Cecilia. De flesta som känner till någonting om henne känner till Vadstenabullret där hon blev påkommen med en älskare. 

Händelsen blev en stor skandal över hela Europa eftersom prinsessor på den tiden var tänkta att giftas bort för att ge makt och kontakter. Från att ha varit den vackraste och rikaste prinsessan – med en av de högsta brudskatterna i Europa blev hon efter den här händelsen hånad, hotad och hatad. 

Gustav Vasa uppfostrade sina döttrar till att bli ambassadörer och gav de bra utbildning, men samtidigt var han livrädd för kvinnor med makt. Det var också han som införde successionsordningen i Sverige vilket gjorde att kvinnor inte längre hade arvsrätt. 

Kvinnorna på den här tiden var viktiga ambassadörer för att knyta kontakter på Östersjön och såldes med brudskatt till olika män. Eftersom skandalprinsessan nu hade legat med någon ansågs hennes värde vara förbrukat. 

Hennes värde låg i att hon kunde handlas med. Vad hon vill göra är ju inte något som tas hänsyn till över huvud taget. 

Cecilia Vasa fick totalt sju barn varav fem nådde vuxen ålder. Hon blev 86 år gammal, vilket var mycket på den tiden. Hon blev också landsförvisad, var diplomat, levde som sjörövare och blev nära vän med Elisabeth I i England. 

Hon var en smart och otroligt driftig person, säger Cecilia. Motgångarna i hennes liv var så brutala, hon anklagas bland annat för att driva bordell. 

Trots motgångar kämpade prinsessan för att kunna försörja sig själv och sina barn. Hon kämpade också för sin egen självständighet och frihet. 

– Det är egentligen en kvinna som försöker överleva. 

När Cecilia har läst de gamla brev som skrevs mellan Vasasyskonen har hon skrattat mycket för att innehållet varit så sarkastiskt, snarstucket och vansinnigt. Hon beskriver historierna som en såpopera där de skvallrar på varandra och hela tiden vill sätta dit varandra. 

Fascinationen över Vasadottern som person gjorde att Cecilia skapade den här föreställningen, för att visa vem hon var bakom stämpeln som skandalprinsessa. Vasadottern är skapad av Cecilia själv, tillsammans med Judith Hollander som har regisserat den. Cecilia är även med och producerar föreställningen via Teater Kaleido. 

Jag skrev den för att jag ville undersöka vem människan hade kunde vara, säger Cecilia. Antingen är hon superskurk eller superhjälte. Det är vanligt att kvinnor beskrivs så och inte tillåts att vara både goda och onda, tråkiga och roliga. 

Vasadottern hade premiär mitt under pandemin när folk generellt var nedstämda och hade tappat hoppet och gnistan. Många besökare har känt att föreställningen har gett både energi och pepp, skratt och gråt. 

– Det här är Sveriges historia, avslutar Cecilia. Hon är bortglömd i historian, en hemlighet som nu kommer fram i ljuset. Det finns inget manus som hade kunnat hitta på det här livet. 

 

Vasadottern spelas på Thomas Arena Teatern den 16 september kl. 16:00.

Läs även:

Lämna ett svar