Taltidning

av Klara Löfving
Ett äldre par sitter utomhus och läser tillsammans. Mannen läser taltidningen på en läsplatta med lurar på huvudet och kvinnan läser papperstidningen.

Läs MT/Måsen som taltidning – för dig som har en syn- eller läsnedsättning!

Vad är en taltidning?
Med en taltidning kan du enkelt läsa din dagstidning genom att lyssna. Alla som har en syn- eller läsnedsättning får prenumerera på taltidningen.

Drygt hundra dagstidningar ges ut som taltidning (även kallad taldagstidning), däribland Mariefreds tidning/Måsen. Du får hela innehållet uppläst av en syntetisk röst och kan bläddra mellan artiklar och avsnitt i tidningen. Taltidningen kommer ut samtidigt som papperstidningen.

Hur läser jag taltidningen?
Du kan läsa taltidningen i en app i din smarta mobiltelefon eller på en surfplatta. Tidningen kan skickas via epost till din dator och du kan få den direkt till en taltidningsspelare. Du som behöver låna en spelare kan göra det utan kostnad och då ingår även ett internetabonnemang. Om du lånar en spelare ingår ett kostnadsfritt hembesök, där en instruktör visar hur du använder spelaren för att läsa tidningen.

Vem kan prenumerera?
Alla som har en syn- eller läsnedsättning kan prenumerera på taltidningar. En läsnedsättning kan till exempel vara dyslexi, afasi eller en funktionsnedsättning som gör det svårt att hålla eller bläddra i en tidning.

Hur gör jag för att prenumerera?
Kontakta MT/Måsens kundtjänst (prenumeration@masenredaktionen.se, 070-680 06 32). Det kostar ingenting extra att läsa MT/Måsen som taltidning!

Kontakta Taltidningshjälpen om du vill veta mer om hur taltidningar fungerar.
Telefon: 020-311 211
E-post: taltidningshjalpen@polarprint.se

Mer info: https://www.mtm.se/produkter-och-tjanster/taltidningar/dagstidningen-som-taltidning/

Läs mer om olika sätt att läsa MT/Måsen som taltidning: 

Klicka för att komma åt faktablad-olika-satt-att-lasa.pdf

Det finns många sätt att läsa taltidningen på beroende på vilka förutsättningar läsaren har. Apparna Akila och Legimus samt Daisyspelarna Victor Reader Stratus 4, Victor Reader Stratus 12 och Victor Reader Stream används huvudsakligen för att läsa taltidningen.