Lisa Bjerre uppmanar till att ta det kallt 

av Jennifer Lundkvist
I boken får du tips och råd inför att börja vinterbada. Boken ska både inspirera och inkludera alla människor.

Lisa Bjerre är journalisten som bland annat har arbetat i Bangalore och Bombay. Hon skriver även kriminalböcker tillsammans med Susan Casserfelt. Men i hennes bok ”Vinterbad” är det ett helt annat ämne som står i fokus. Den 11 oktober besöker hon Nykvarns bibliotek för att prata om sin bok och fascination kring vinterbad. 

Första gången Lisa provade att vinterbada var för drygt tjugo år sedan, men det var under pandemin som hon kom i gång ordentligt. I samma veva väcktes också en trend om att bada utan att basta. 

–  Det var ett sätt att hitta ny energi och att träffa andra eftersom man kunde vara utomhus på ett säkert sätt, säger Lisa. 

Enligt Lisa ger kallbad en skön kick och fungerar som en omstart av kroppen. Många förknippar vinterbad med att basta och att man svalkar av sig efter bastun, men Lisa berättar att det ibland räcker med att ta en promenad för att bli varm och kunna uppskatta ett svalkande bad. Om hon bastar gör hon det oftast efter badet. 

–  Om jag går en promenad och tar ett bad på morgonen har jag energi med mig resten av dagen. 

Lisa menar att vem som helst kan vinterbada. Det är enkelt, gratis och det enda som behövs är vatten och en handduk. En viktig sak är också att ha med sig sällskap, så du känner dig trygg när du ska vinterbada eftersom olyckor kan ske. Är du över 60 år, har problem med hjärtat eller lider av högt blodtryck ska du alltid rådfråga en läkare innan du kallbadar. 

Lisa Bjerre besöker Nykvarns bibliotek för att föreläsa om vinterbad och vilka effekter det har på kropp och själ.

Ursprungligen kommer Lisa från Kalmar, men bor nu i Stockholm där hon har tillgång till både badbrygga och bastu. Hon berättar att de är ett gäng som vinterbadar och många upplever förbättringar i både kropp och själ. Om man exempelvis känner sig nedstämd kan vinterbad ge en positiv effektiv. 

–  Tyvärr finns det inte så mycket forskning på själva badet, säger Lisa. Man tror att det stärker immunförsvaret och det är ju något som många vinterbadare själva säger att de upplever. 

Att bada kallt kan få dig att sova bättre, bli mindre sjuk och fungera som en sorts mindfulness eftersom du är så inne i den kalla stunden att du inte kan tänka på något annat. Naturupplevelsen är något som Lisa också tror bidrar till den meditativa känslan. 

–  Det är ju mycket självupplevt eftersom det inte finns så mycket forskning kring det, men de som badar upplever väldigt mycket positiva effekter. Många som badar och har kroniska smärtor upplever att de kan få flera timmars smärtlindring av ett kallbad. 

För två år sedan släpptes boken ”Vinterbad”, som Lisa skrev tillsammans med formgivare Heli Björkman, som badar året om, samt fotografen Ulf Huett, som vinterbadat sedan 90-talet. Lisa berättar att de var dessa två som upptäckte det växande intresset för kallbad och Heli frågade då om nybörjarbadaren Lisa ville vara med och skriva en bok. 

–  Det är en bok som välkomnar alla, berättar Lisa. Bilderna är på alla typer av människor och kroppar och det är också en bred och inbjudande bok som är inspirerande. 

Ett tips som Lisa vill dela med sig av är att fortsätta att bada under hösten, när sommaren är slut. Då förlänger du badsäsongen och graderna sjunker successivt. På så sätt blir det inte en lika stor temperaturchock. 

Läs även:

Lämna ett svar