Birgitta Kristersson Ed om sin nya roll som präst

av Jennifer Lundkvist
Efter ceremonin fick Birgitta stolt byta om till sina nya arbetskläder.

I söndags var det dags för två nya präster att vigas i Strängnäs domkyrka. En av dem var Birgitta Kristersson Ed, som mitt i livet valde att ta tag i sin dröm om att bli präst.

Birgitta Kristersson Ed växte upp i Strängnäs men lämnade två dagar efter studenten sin hemort för att studera teologi i Uppsala. Trots att hon redan i unga år drömde om att bli präst blev studierna inte långvariga.

– Just då kändes det inte som rätt tid, berättar Birgitta.

Domkyrkan var dagen till ära fylld till bredden. Bland besökarna fanns, förutom statsministern, även Carl Bildt med fru, festfixaren Michael Bindefeld och justitieminister  Gunnar Strömmer.

Istället läste hon statsvetenskap och retorik, drömde om att bli journalist och startade en egen PR-byrå. Hon har också arbetat på Utrikesdepartementet och Finansdepartementet. Vid flera tillfällen tänkte Birgitta ta upp studierna på nytt, men det dröjde fram till 2018 innan allt föll på plats.

– Kallet har alltid funnits. Vid varje termin har jag tänkt på det, men det kändes inte rätt.

En tragisk händelse inom familjen fick henne att tänka om. När döttrarnas kusin tog sitt liv i ung ålder valde Birgitta att äntligen ta tag i sina drömmar innan det var för sent.

– Jag har alltid vetat att det finns en annan uppgift som väntar på mig, säger Birgitta. Men det är inte bara jag som ska välja att bli präst, kyrkan ska också välja mig.

Att utbilda sig till präst innebär i vanliga fall fem års akademisk utbildning följt av två års praktisk utbildning, något som Birgitta med hårt arbete lyckades åstadkomma på endast fyra år.

Birgitta har besökt domkyrkan många gånger under sin uppväxt och fascinerats över att en så pass liten stad som Strängnäs kan ha en så stor katedral. Idag är den hennes arbetsplats.

– Att vara kristen är att hela tiden bära ett hopp – om något annat, om något större. För mig är gudstjänsten en viktig energistation. Att få energi att orka. Sjunga psalmer och ta nattvarden, det är något som är viktigt för mig.

Birgitta har alltid känt ett kall till något större, men det dröjde många år innan hon till slut tog tag i sin stora dröm om att bli präst.

Inom kyrkan har alla rätt att vara den man är. Birgitta berättar att det finns en tolerans och öppenhet inom den svenska kyrkan som gör att alla får plats. Det finns alltid aktiviteter på gång – för alla åldrar och människor.

Birgittas tre döttrar är alla döpta och konfirmerade och har genom åren fått en grund i den kristna tron. Vad de sedan väljer att göra med den tron är upp till var och en.

– Just nu håller alla tre på att flytta hemifrån och det är ju en stor förändring, berättar Birgitta. Två gör lumpen och en pluggar. Det är otroligt häftigt att se vad de hittar på!

Sedan några månader tillbaka är Birgitta även statsministerfru, något som dock inte kommer att påverka henne i sin nya roll som pastorsadjunkt. Under ett års tid kommer hon med stöd att få arbeta i domkyrkan innan hon är helt klar med sin utbildning.

– Drömmen är att jobba med människor och med en församling där jag är förankrad.

Birgitta tror själv att hon har flera egenskaper som gör henne till en bra präst.

– Jag hoppas att jag blir en bra präst. Jag har en nyfikenhet på människor och Gud, sen är jag en bra lyssnare också. Kyrkan är en plats för både glädje och allvar och jag är bra på båda. Sen tycker jag såklart att det är kul.

Biskop Johan Dalman gick igenom löftena med diakon- och prästkandidaterna.

Hennes man, statsminister Ulf Kristersson, delar kanske inte samma starka tro som sin fru, men de är alltid nyfikna på vad den andra gör. Under söndagens ceremoni fanns såklart både han och de tre döttrarna på plats i domkyrkan för att stötta Birgitta i hennes nya roll.

 

Läs även:

Lämna ett svar

Upptäck mer från Mariefreds tidning/Måsen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa