Musik väckte minnen till liv

av Jennifer Lundkvist
The Hebbe Sisters på Allsång på Skansen

Klippet på 92-åriga Anna i Strängnäs har på kort tid blivit en viral succé och visar hur musik kan väcka gamla minnen till liv hos dementa och äldre. 

The Hebbe Sisters består av systrarna Emelie, Josefine och Maria från de värmländska skogarna. De har vuxit upp i en musikalisk familj med mamma Ulrika som spelar piano och pappa Lars-Inge som spelar cello. Alla fem är utbildade inom musik och deras repertoar är lika bred som publiken de uppträder för. 

För några veckor sedan publicerades ett klipp från ett äldreboende i Strängnäs där 92-åriga Anna ställde sig upp och sjöng med i Alice Babs gamla dänga Swing it, magistern!” från 1940. Klippet var från när två av systrarna tillsammans med mamma Ulrika från Duo Sentire besökte Strängnäs i slutet på förra året. 

–  Vi tänkte inte att vi skulle publicera först men så tyckte vi att det var så fint, säger systrarna Josefine och Maria. 

Uppträdande på äldreboende på Lidingö

Familjen har uppträtt på hundratals äldreboenden genom åren. De berättar att olika regioner har olika rättigheter att ta hänsyn till, men efter en vända med redigering och GDPR var alla parter överens, och de valde att publicera klippet på sociala medier. Sedan dess har bland annat P4 och TV4 uppmärksammat klippet som nu nått över en miljon visningar. 

–  Anna vaknade till liv helt och hållet. Det är musikens betydelse, det är det vi brinner för. 

Responsen har varit enorm och många har varit glada över att de äntligen fått se något positivt i flödet och något positivt kring äldrevården. Systrarna berättar också att unga idag ska se unga ut och att äldre inte ska synas alls, vilket ger en förvrängd bild av samhället. 

–  Man ska ha respekt för äldre, säger systrarna. 

De hyllar också Dagny Carlsson som de fick möjligheten att träffa innan hon skulle fylla 110 år. De beskriver henne som väldigt pigg och alert, och att Dagny blev som en talesperson för de äldre. 

Mamma Ulrika berättar att Annas dotter från USA har skrivit och tackat dem personligen. Hon hade inte sett sin mamma så på många år. Dottern berättar också att Anna själv arbetade med dementa och var en förespråkare för att införa mer musik för dementa. 

–  Vi gör det här för att förmedla till politiker att öppna ögonen för musik. Vi hoppas att klippet har väckt uppmärksamhet. Kanske är det dags att tänka till och fördela resurser så äldre också får ta del av kulturen. 

The Hebbe Sisters uppträder på många olika platser och för en varierad publik. Från anrika Nalen, till Allsång på Skansen eller teatrar och konserthus tillsammans med Duo Sentire. Hur turnén än ser ut ser man alltid till att ha några stopp på äldreboenden. 

Systrarna med Dagny

–  Det känns så bra i hjärtat att få till sådana här konserttillfällen när vi är ute på turné. Det ger så mycket för själen. Det är på något sätt vårt medmänsklighetsuppdrag som artister. 

r de besöker äldreboenden framför de sånger som de äldre lyssnade på när de var unga. De steppar till Singing in the rainoch sjunger låtar som ”Min soldat” och Swing it, magistern!”. 

–  Musiken finns ju kvar i hjärnan och får de äldre att vakna till liv, säger mamma Ulrika. 

Klippet på Anna har spridit sig som en löpeld och förhoppningen är nu att politiker inser hur viktigt det är med kultur för de äldre. Josefine, Maria och Ulrika berömmer Sörmland på den fronten. 

–  I Sörmland satsar de verkligen på sånt här och det är tack vare bl.a. scenkonst Sörmland. 

 – Det är Sörmland man ska bli gammal i, skrattar mamma Ulrika.

Läs även:

Lämna ett svar