Hanna har hand om Mariefredsdagen under 500-årsresan

av Katrin Nilsson
Hanna Widinghoff projektledare för Mariefredsdagen 12 augusti.

500-årsresan är i full gång och 12 augusti blir det ett extra späckat program i Mariefred.
– Mycket är på gång men ingenting är hundra procent spikat än. Det som är klart är att det handlar om dåtid, nutid och vart vi är på väg, berättar Hanna Widinghoff, projektledare för Mariefredsdagen. Man får gärna ta kontakt med mig om man har idéer. Jag tänker att det här året kommer att kunna gynna olika samarbeten och stärka kulturen i Mariefred.

Själv har hon en bakgrund inom teatern. Redan som 10-åring var hon med och agerade i Spegelteaterns Shakespeareuppsättning på Gripsholms slott. Senare i livet har hon också arbetat som regissör och skådespelare.

Hanna hoppas på att allt ska klaffa så att hembygdsföreningen kan sätta upp den pjäs om Gustav Vasa som just har blivit klar. Det är Tord Eng som skrivit manuset, men Hembygdsföreningen måste se att ekonomin går ihop innan man bestämmer sig för att sätta planerna med uppsättningen i verket. I så fall kommer de att kunna spela 12 augusti.
– Jag tycker att det är roligt med teater så jag skulle gärna vilja att det blev lite mera just i Mariefred. Det vore extra kul om den här amatörteaterföreningen kom igång, säger Hanna.

Callanderska kommer i alla händelser att ha hand om en del av programmet 12 augusti. Likaså kommer IFK Mariefred delta med evenemang under dagen, förklarar Hanna.
– IFK Mariefred har fokus på hälsa, som är en viktig del av 500-årsresan.

Gripsholms slott är en central plats för 500-årsresan.

Hanna är uppväxt i Mariefred, men flyttade härifrån när hon var 18. Nu efter 20 år är hon tillbaka i sin hemstad.
– Det är något speciellt med Mariefred. Det finns få platser som den här staden. Mariefred är som en storstad på en väldigt liten yta. Det händer mycket saker och allting finns här. Dessutom är det en så vacker miljö.

Nu när hon själv har två barn och ett tredje på väg tycker hon att Mariefred är rätt plats att bo på.
– Jag vet ju hur det var att växa upp här och jag vill ge mina barn samma sak, att växa upp i den här miljön som jag gjort.

Hanna kommer föda sitt tredje barn i mars och hoppas att allt är färdigplanerat med Mariefredsdagen då.
– Programmet håller på att utvecklas och jag hoppas att det kommer vara klart i februari.

Hanna hoppas att det blir teater på Callanderska under sommaren.

500-årsresan är i alla händelser redan igång. Förra året målade barnen i Mariefred elskåpen med bilder från förr. Konstnärer och historiker jobbar redan med staketet med historiska motiv runt Gripsholms värdshus. Det kommer att avtäckas 6 juni. Gripsholms slott kommer att ha speciella temavisningar. Detta och mycket mer händer i Mariefred under året. MT/Måsen kommer att rapportera mycket mer om detta i senare nummer.

Läs även:

Lämna ett svar