Röda korsets trettonhelgsfika återvände med bravur 

av Malin Rosén
Från vänster: Susanne Queckfeldt, Annika Hising, Margareta Ågerup, Katarina Sandmark och Gunilla Årling.

På trettondagen slog Röda Korset återigen upp dörrarna till Kronköket i Gripsholms slott. Efter två års pandemi var den traditionsenliga kaffeserveringen tillbaka med ett fullsatt Kronkök och en lång kö som ringlade ut på borggården. Sorlet och kakfaten sinade inte förrän stängning – och nästa dag var det minst lika många som ville fika för en billig peng i slottsmiljö. 

Susanne och Gunilla från Röda Korset.
Kön ringlade lång till Röda Korsets fika på slottet.

Varje år, i samband med trettonhelgen, anordnar Röda korset i Mariefred och Stallarholmen, en kaffeservering i Gripsholms slotts Kronkök. I vanliga fall hålls Kronköket stängt för allmänheten men under trettonhelgen får alla som vill komma och fika i det kungliga slottet. Och det gjorde många. På fredagen klockan 12:00 välkomnade Röda korset de glada och fikasugna besökarna. Katarina Sandmark och Margareta Ågerup är båda mycket engagerade i Röda korset Mariefred och hade det yttersta ansvaret för arrangemanget. 

– Det är väldigt populärt. Det här är mariefredsbornas helg på många sätt, och ett flertal kommer hit med sina anhöriga, som har varit med under jul och nyår. Det har varit mycket folk sedan vi öppnade, men så brukar det vara och det är framförallt många mariefredsbor som kommer både för att fika och för att gå på visningar, säger Katarina Sanmark, som även sitter med i Röda korsets styrelse i Mariefred. 

Den ändlösa mängden bakverk gjordes av Röda korset och vänner och bekanta till personalen.
Den ändlösa mängden bakverk gjordes av Röda korset och vänner och bekanta till personalen.
Den ändlösa mängden bakverk gjordes av Röda korset och vänner och bekanta till personalen.

Trots den kalla vinterdagen med piskande isvindar öppnade serveringen med en lång kö ända ner till portvalvet. Både Katarina och Margareta är engagerade i Röda korset sedan en lång tid tillbaka och har varit med om både det ena och andra trettonhelgsfikat, men för det mesta gör det lika stor succé varje år.

– Det är jätteroligt och jag tror att det kommer så här mycket folk för att det bara är en gång om året. Ett år var det så lång kö att den sträckte sig över slottets vindbrygga och en gång satt vi nästan ensamma här för att det var snöstorm, säger Margareta.  

Några av de flera hundra besökarna var Maria och Klas från Mariefred – med besök från Stockholm. “Vi vill visa vännerna den fantastiskt trevliga miljön och initiativet. Det är inte första gången vi är här och definitivt inte den sista heller”, säger de.

I entrén möts gästerna av ett stort långbord belamrat med flera sorters hemmagjorda bakverk och smörgåsar till låga priser. Allt bakade Röda korset och vänner och bekanta till de som hjälpte till under dagen. Tårtorna var populära och barnen var mycket glada för att de fick ta flera alternativ än ett. 

– Senaste gången fick vi ihop drygt 47 000 kronor och det är en stor summa om man dessutom tittar på våra priser. Det är väldigt billigt fika men det finns en grej med det. Vi vill att man ska kunna komma hit med fyra ungar och ha råd att ge dem flera alternativ. Dock behöver vi nog tänka över priserna med tanke på inflationen, men det får bli till nästa år, säger Katarina.

Under en tid som denna kan Röda korsets fortsatt låga priser vara en räddning för många barnfamiljer eller utsatta som har det tufft. Men även Röda korset kommer att behöva ta mer betalt. 

– Röda korset måste följa med i inflationen. Vi har ju utgifter och utgifterna blir ju inte mindre vare sig i butiken eller här. Smöret kostar till exempel dubbelt så mycket som det gjorde för tre år sedan och i butiken kan det bli att hyran går upp. Men det ska ju vara billigt så att alla kan ha råd. Det är viktigt, säger Katarina. 

Margareta Ågerup och Katarina Sandmark har varit med och fixat trettonhelgsfikat i många år och tycker att det är lika roligt varje gång.

Margareta instämmer och tycker att det är fint att se de glada barnen som vill ha flera olika bakelser och att föräldrarna blir så lyckliga för att de har råd med det.

Med den stora omsättningen av fika går disken i ett och Röda korsets personal fick inte en lugn stund under de fyra timmar de hade öppet. Det var två hektiska dagar, men efter varje stängning väntade ett stort fat med överblivna småbitar och kaffe som de fick njuta av i lugnet efter fikastormen. 

Läs även:

Lämna ett svar