Ett pärlband av framgångar för Lillhagaskolans kök

av Katrin Nilsson
Louice Karlsson, Sari Lindau och Lara Lazar.

Lillhagaskolans kök är en av semifinalisterna till priset ”Arlas guldko” och förra året vann skolans köksmästare Louice Karlsson utmärkelsen ”Årets skolkock”.
– Vi är framgångsrika för att vi har ett helhetstänk med ett brett utbud där vi involverar våra gäster och de har möjlighet att påverka. Dessutom jobbar vi mycket med hållbarhet.

Förutom White Guide Juniors pris som ”Årets skolkock” som Louice alltså vann, fick hela Nykvarn utmärkelsen ”Årets Hållbara skolmatskommun 2022”. Nu är Lillhagaskolan alltså nominerad till priset ”Arlas guldko”. Förra gången tog sig Lillhagaskolans kök hela vägen till final och nu är de i semifinal. I maj får de reda på om de går vidare.

– Det är roligt. Vi är supertaggade och har jobbat vidare med att försöka utveckla vår verksamhet sedan förra gången, så det ska bli jättespännande att följa. 

Skolans kök är i år nominerade till Arlas guldko.

Att laga skolmat är speciellt menar Louice. 

– Det är här man har möjligt att påverka och skapa en bra grund. Erfarenheterna härifrån tar man med sig vidare ut i livet. Bra matvanor och kunskap kring hur viktigt det är skapar en väldigt gedigen grund att stå på, så det är en del av utbildningen helt enkelt. 

Eleverna är också delaktiga genom att praktisera i köket. Det brukar vara två elever per dag som hjälper till med alla förekommande sysslor.

– Många tycker att det är jätteroligt och blir förvånade över vilket jobb det är. Det är inte bara det att maten kommer någonstans ifrån, utan vi gör den ju faktiskt här. 

Köket har fokus på att erbjuda mer grönt och vegetariskt.
Om de får in önskemål från elever, så lagar de det.
Miljön är viktig och ska vara trivsam och inbjudande.
Förra året vann Louice Karlsson White Guide Juniors pris som ”Årets skolkock”.

Att laga all mat från grunden är viktigt för Louice. Allt som kommer från köket lagas där och man bakar även brödet. Det har flera fördelar förklarar Louice.

– Hel- eller halvfabrikat är sämst, både ekonomiskt och ur hälsoperspektiv. Jobbar man som vi gör och lagar maten helt från grunden, kan man påverka och styra hela tillagningsprocessen. Vi kan också ta till vara på allt och göra en extra buffé. 

Brödet är ett exempel på hur man kan tänka hållbart.

– Vi bakar bröd varenda dag och där kan man baka in allt. Det blir som en evighetskrets. Allt blir billigare. Om vi skulle kört halvfabrikat eller helfabrikat hade vi inte kunnat ha samma utbud. 

Det finns alltid en buffé, där man kan komponera sin egen måltid

Elevernas inflytande är viktigt betonar Louice. 

– Vi har en önskelista i matsalen där man kan lägga ner förslag och det är en otrolig bredd. Man skulle kunna tro att det bara skulle vara hamburgare och tacos, men tomatsoppa är vår mest önskade rätt.

Förutom önskelådan har man inlägg på Instagram där man kan rösta på olika rätter. 

– Vi är jättegenerösa. De önskningar som vi får in genomför vi också. Det skapar en respekt. Då vet eleverna att vi är öppna och lyhörda för deras önskemål och de kan vara med och påverka. 

Eleverna kan önska sig nästan vad som helst. 

– Vi serverar sushi om de vill ha det och så vidare. Önskar de någonting, så får de det, fast i vår tappning. Vi har väldigt matglada och öppna gäster, ska jag säga.

I Lillhagaskolans kök bakar man alltid sitt eget bröd.

Hur matsalen är inredd är något som Louice lägger vikt vid. 

– Miljön jobbar vi också mycket med. Vi har försökt göra det så ombonat och restauranglikt som möjligt. Många har bilden av hur det såg ut när man själv gick i skolan, men här jobbar vi med mycket växter, färska örter och tavlor, så att det verkligen blir ombonat. Det känns väldigt trevligt i vår lilla matsal.

Läs även:

Lämna ett svar