Lösningsfokus, kännedom om stilhistoria och bra verktyg – det säger Susanna gör en bra tapetserare

av Cattis Hurtig
Susanna utanför sin lokal.

Susanna Johansson firar 30 år som möbeltapetserare i Mariefred, 37 år inom yrket varav 35 år som egenföretagare. MT/Måsen har träffat henne för en intervju. 

Susanna Johansson firar 30 år som möbeltapetserare i Mariefred.

Susanna kommer ursprungligen från Lycksele och historien om hur hon hamnade i Mariefred är lång. Som 17-åring flyttade hon till Södertälje för att arbeta som undersköterska, efter tre år bestämde hon sig för att prova något annat och hamnade på ett elevhem för barn och ungdomar med problem i skola och hemmiljön. Där arbetade hon som elevhemsassistent och lärare i konsthantverk – keramik. Att arbeta fullt ut inom hantverksyrket lockade redan då och efter två år inom elevhemmet sökte hon och kom in på estetutbildning, inriktning textil, i Leksand. Via en tjej som berättade att hon studerade till möbeltapetserare i Ljusdal fick Susanna upp ögonen för utbildningen och blev fast besluten att söka. Tjejen visade sina arbeten och Susanna fastande för kombinationen mellan textil och det tredimensionella arbetet och gillade dessutom återbrukstanken, att bevara gamla saker. Vid det här laget var Susanna 22 år och fast besluten att driva eget företag inom möbeltapetsering. 

Susanna mantalsskrev sig hos sina föräldrar för att kunna bli behörig att söka den åtråvärda utbildningen i Ljusdal men missade ansökningsdatum och fick vänta ett helt år innan hon äntligen blev antagen. Under tiden passade Susanna på att ta körkort, jobba extra inom vård och turism, göra ett studiebesök på skolan och köpa en symaskin för att sy väskor att sälja på marknader. Just det projektet rann dock ut i sanden. 

– Sen började jag äntligen utbildningen på hösten 1984, ett år försenat. Under de 37 år som jag nu har arbetat har jag fått en del uppdrag. Det har varit enstaka möbler från privatpersoner men jag har också haft Värdshuset som kund under många år. Ibland är det försäkringsskador som kommer in. Jag har också renoverat knäfallet runt altaret i Turinge kyrka i Nykvarn. Vid sådana jobb kan man ibland få arbeta på stället och ta med material. För länge sedan gjorde jag en reparation i Mariefreds kyrka. 

Sadelgjordsspännare och tryckluftsklammerpistol är några av Susannas verktyg.

Efter utbildningen var Susanna anställd i en verkstad i Tyresö som gjorde jobb till privatpersoner, biografer, teatrar och Operakällaren. 1988 startade hon egen verksamhet som hon drev under fem år på Södermalm i Stockholm.  1993 blev hon gravid med sin man och flyttade till Mariefred och har bott på Storgatan sedan dess. 

– Jag behöll kunderna i Stockholm och drev verksamhet parallellt i Mariefred till en början, under tiden jag var föräldraledig. 1996 lyckades jag hyra lokalen där leksaksaffären ligger idag och hade verkstad där fram till ombygget för lägenheter. Därefter hyrde jag en lokal på Långgatan ända fram till 2012 då jag fick hyra nuvarande lokal. Det var bra att en klädbutik hade funnits i lokalen tidigare eftersom jag kunde köpa inredningen för att visa tygprover.

Susanna har delat arbetet som tapetserare med läraryrket och undervisat i möbeltapetsering på Folkuniversitetet i Stockholm under 14 år och många av hennes elever är numera också i branschen. Hon har också, under omgångar, haft lärlingar från Hantverksakademin.

På frågan om vad yrket handlar om svarar hon att vara lösningsfokuserad, ha koll på stilhistoria, arbeta tidsenligt och beroende av material använda rätt verktyg. Susanna tycker också att det är roligt att föremål som kommer med stoppningarna som örhängen, mynt, virknålar eller små leksaker berättar om vilka som suttit i möblerna. 

– Jag har förstått att det är brist på tapetserare just nu, därför att många av oss yrkesverksamma är uppe i åren. Jag tänker fortsätta så länge kroppen håller. 

Läs även:

Lämna ett svar