Musik med Esther och Hilma af Klint 

av Katrin Nilsson
Esther Lennstrand är artist och sångerska.

Esther har medverkat i ett projekt där artister jobbar med konstverk för att ge dem nya dimensioner. 

– När vi arbetade med Hilma af Klint var det ganska likt som vi brukar jobba förutom att känslan redan var klar, eftersom man hade en bild att förhålla sig till. Det var ganska kul, tycker jag.

Esther Lennstrand. Foto: Märta Thisner

Esther Lennstrand är en artist och sångerska med ett eget unikt sound, som inte så lätt kan placeras in i något fack. 

– Det är svårt att själv beskriva sin musik, men jag skulle säga att det är någon slags pop med inslag av synt och ett stadigt beat. Vibrafon är det som jag spelar mest, men jag kan också ta mig fram på piano, gitarr och bas.

Esther Lennstrand skapar mycket av sin musik just i Mariefred. Här bor nämligen producenten Pontus Winnberg, som hon arbetat tillsammans med sedan början av sin karriär. Esther gick fortfarande i gymnasiet när hon träffade Pontus. 

– Ända sedan vi började jobba tillsammans kändes det som att det här är toppen. Vi hittade ett ganska kul och bra sätt att arbeta på. Så vi har bara kört på sedan dess. 

För en tid sedan fick de ett speciellt uppdrag, nämligen att komponera musik till ett konstverk. Det var Samsung som ville prova ett nytt verktyg, som de hade tagit fram.

I projektet ”Sound of Art” tog Samsung avstamp i en undersökning som man gjort. Den gav vid handen att varannan svensk hade svårt att ta till sig traditionell bildkonst. I projektet ”Sound of Art” ville man tillsammans med forskare och artister utforska om sonifieringsvetenskapen och musik kan kombineras och förstärka människors konstupplevelser. 

Sonifieringstekniken kan göra om färger till toner. En viss färg skapar ett visst ljud. En mörk matt färg blir till exempel en låg ton och en ljus färg blir en hög ton. Detta kan i förlängningen förvandla konsten till en form av musikinstrument och ett ljudprogram skapar sedan musik av materialet. 

Vibrafon är det som Esther spelar mest, men hon kan också ta sig fram på piano, gitarr och bas.

Esther Lennstrand och Pontus Winnberg blev tillfrågade ifall de vill göra musik till Hilma af Klints ”Ungdomen”.

Hilma af Klint (1862-1944) var en banbrytande konstnär som utforskade ämnen som spiritism och antroposofi genom sin konst. Målningen ”Ungdomen” är ett verk som ingår i en serie, där de övriga tre tavlorna är ”Barndomen”, ”Vuxenlivet” och ”Ålderdomen”.

Esther och Pontus fick materialet som Samsung tagit fram genom sonifiering. Det blev en inspiration.

– Det var kul, för det blir som att bilden kommer på grejer som man själv inte skulle komma på. Det var roligt att testa ett nytt sätt att jobba på.

Hilma af Klint var en banbrytande konstnär som utforskade ämnen som spiritism och antroposofi genom sin konst.

Uttrycket i Hilma af Klints målning gav också Esther inspiration.

– Jag tyckte till exempel att det var viktigt att låten skulle vara ganska lekfull, för att jag tänker att det finns i bilden. Det är mycket färger och former och sådant där. 

Att jobba med texten blev en annan process än vanligt.

– Texten blev inte så inspirerad, eftersom det är en abstrakt målning är det svårt. Men det var ändå så att man utgick från ett ord som man kom att tänka på när man såg målningen och sen byggde något utifrån det. Vad exakt musiken tillför det är upp till betraktaren att avgöra eller lyssnaren. Jag hoppas den ger dem något

Esther jobbar med Pontus Winnberg i hans studio i Mariefred.

Det var en intressant och ny erfarenhet att använda ett konstverk, tycker Esther.

– Att jag jobbade med en bild gjorde att jag skrev text om lite andra saker än jag hade gjort annars. Jag skulle säga att tematiskt så blev hela låten en rolig utstickare. Jag tror inte att den skulle ha kommit till utan att man hade jobbat med bilden, så det var kul.

Nu när utflykten med Hilma af Klint är färdig arbetar Esther med nya albumet tillsammans med Pontus. Ännu finns inget datum för när det ska vara färdigt.

– Det är en lång process, men vi har kommit en bit på vägen. Det är viktigt att man ger sig tiden, för just nu så är det ingen som hetsar en. Det känns som det kommer att bli bra.

Arbetet med Pontus gör också att Esther är i Mariefred en hel del. Hon har lärt känna staden och ibland äter de lunch på Dala sushi eller Gripsholms värdshus. Hon gillar miljön i Mariefred.

  Det är grymt. Det är en mysig stad och det är skönt att vara iväg från Stockholm också. Det bara känns härligt. Jag gillar att vara här.

Hilma af Klints verk ”Ungdomen” är ett verk som ingår i en serie där de övriga tre tavlorna är ”Barndomen”, ”Vuxenlivet” och ”Ålderdomen”.

Här kan man lyssna på musiken och läsa om projektet:

https://www.samsung.com/se/sound-of-art/

Esthers och Pontus musik till Hilma af Klints målning:

https://www.samsung.com/se/sound-of-art/

Läs även:

Lämna ett svar