Smedjans trädgård fyller tio år 

av Katrin Nilsson
Smedjans trädgård öppnar sin butik i mars, men även resten av året jobbar Ninna och hennes kollegor alltså med att planera trädgårdar, beskära och göra inköp.

Smedjans trädgård förser odlingssjälar i Mariefred med omnejd med blommor, fröer, jord och allt annat man behöver för att skapa sin önsketrädgård. Nu slår man upp portarna för sin tionde säsong.
– Det är alltid lite nervöst när man öppnar, men alla är så glada och ser oss om ett vårtecken, säger Ninna Lindström, som äger Smedjans trädgård. 

Folk är glada att komma igång med odlingarna efter vintern.

När MT/Måsen är på besök inträffar något viktigt, nämligen leveransen av säsongens jord. Den är ju förutsättningen för att man ska kunna plantera. En stor lastbil har kört ut pall efter pall med olika sorters jord. 

– Det är den största händelsen – när jorden kommer. Många vill börja så fort som möjligt med jordförbättring. Människor är glada att få komma igång

Smedjan fylls på efter hand, och redan nu finns många blommor och lökar att köpa. 

– Vi säljer bland annat penséer och folk vill börja med alla lökväxter inför påsk. Vi har till exempel en del ovanliga narcisser.

Förutom Ninna, som äger Smedjan, är det åtta till trädgårdsmästare som jobbar där. De turas om att stå i butiken, göra uppdrag, designa trädgårdar och beskära med mera. Mycket av det som de ritar gör de under vintern eftersom odlingssäsongen blir väldigt hektisk. 

– Det blir intensivt och det krävs mycket administration, berättar Ninna.

Smedjans trädgård öppnar sin butik i mars, och resten av året jobbar Ninna och hennes kollegor alltså med att planera trädgårdar, beskära och göra inköp.

– Vi beställer mycket redan på hösten och vi har jobbat med beskärningar sedan februari. 

Ninna Lindström är ägare till Smedjans trädgård.
Smedjan fylls nu på efter hand, och redan nu finns många blommor och lökar att köpa.
Det är en stor händelse när säsongens jord kommer.

Trädgårdsdesign är något som kan vara ett åretruntarbete. 

– När man ska designa en hel trädgård träffar man först kunden och pratar ihop sig utifrån deras önskemål om design, material och växter. Sedan börjar det praktiska arbetet. De är roligt när man märker att kunden har stort eget engagemang för att odla. 

Ninna behöver också lägga ned en hel del tid på att hitta trädgårdsprodukter av olika slag. 

– Vi går på mässor för att hitta nya krukor och andra snygga saker. 

Ninna bor i Mariefred och har också en egen trädgård, men hon försäkrar att den inte är något exceptionellt. 

– Jag har ingen fin trädgård. Alla tror det men jag är ofta trött när jag kommer hem och orkar inte fixa så mycket i min egen trädgård. 

Förutom Ninna är det åtta till trädgårdsmästare som jobbar och turas om att stå i butiken.

Smedjan är en relativt liten handelsträdgård. Under pandemin gjorde man en liten utbyggnad och ett nytt hus för plantor, men annars har det varit sig relativt likt de här tio åren. Eftersom byggnaden är kulturminnesmärkt finns begränsningar för vad man kan förändra. 

– Det kommer alltid att vara litet. Det som skulle vara roligt är att bygga ett växthus och det är möjligt att vi gör det i framtiden.

Nu är det alltså 10-årsjubileum och Ninna återkommer med hur man ska fira.

Läs även:

Lämna ett svar