Taxinge kyrka bjuder in till midsommarvigsel – sjunde året i rad 

av Jennifer Lundkvist
Johanna och Erik Westman gifte sig på midsommarafton förra året. Efteråt firade de med minst sagt överraskade vänner och familj hemma i trädgården.

På midsommarafton kommer Turinge-Taxinge församling att hålla drop-in-vigslar, en tradition som är inne på sitt sjunde år. Sedan 2017 har 82 par valt att viga sig. 

I Taxinge kyrka gör man sig redo för ännu en omgång med drop-in-vigslar på själva midsommarafton. Det är sjunde året i rad som Turinge-Taxinge församling anordnar detta, något som blivit lite av en tradition. 

Hittills har man vigt 82 par sedan starten 2017 och ett par har också valt att förnya sina löften efter 50 års äktenskap. Midsommarafton är som bekant en stor högtid i Sverige och många reser till släkt och vänner. Det är en dag då man klär upp sig extra, dukar fint och firar tillsammans med andra.  

Midsommarstång

Men hur kommer det sig att man valde att anordna drop-in-vigslar på en av årets kanske mest uppbokade dagar? 

 – Midsommarafton är traditionellt populär för bröllop – och det är en fin dag och lätt att minnas, säger Patrik Ingemansson som är kyrkoherde i Turinge-Taxinge församling. [Text Wrapping Break][Text Wrapping Break]Varför det har blivit så populärt kan Patrik inte svara på, men han tror att många helt enkelt känner att det passar dem. Man kanske har haft en plan på att göra det, men inte orkat eller haft tid. Det äldsta paret var över 80 år och gjorde äntligen ”slag i saken”. 

Det känns kanske bra att bara vara två eller samla den närmaste familjen omkring sig, säger Patrik. Att det sedan sker på midsommarafton och att man kommer till kyrkan och allt är ”fixat och klart” spelar också in. 

Vid vigslarna står församlingen för en solist och en liten korg med godsaker efteråt. Antalet vigslar har varierat från år till år, men 819 par väljer att viga sig varje år. Patrik berättar att en vigsel i sig inte är så komplicerad i sin utformning. Om det är på drop-in eller ett kungligt bröllop spelar ingen roll, det är samma ord som används. 

– Allt måste inte vara storslaget och kosta en massa pengar, säger Patrik. 

Johanna Westman gifte sig förra året med Erik, efter femton år tillsammans. Hon har alltid velat ha ett stort bröllop medan Erik ville ha ett mindre. 

Efter många år insåg jag att skulle det bli något giftermål var det drop-in som gällde, säger Johanna. I midsomras firade vi 15 år och vi kände båda två att det skulle vara fint att fira det och samtidigt överraska våra vänner och familj. 

Sedan 2017 har Taxinge kyrka anordnat drop-in-vigsel på midsommarafton. Det är också en av de dagarna som uppskattas mest av de som jobbar, enligt Patrik Ingemansson, som är kyrkoherde.

Under själva vigseln medverkade deras två döttrar samt Eriks bror, hans fru och deras två barn. Johanna berättar att ceremonin gick fort och var väldigt ”barnvänlig”, vilket uppskattades. 

–Vi valde att ha en överraskningsfest efteråt hemma i trädgården. Våra vänner trodde att de skulle på ett vanligt midsommarfirande, så de blev minst sagt väldigt förvånade. Kvällen blev lyckad och avslutades med en lägereld. 

 Kyrkoherden Patrik ser fram emot årets vigslar. 

– Detta är en av de roligaste dagar för en präst och musiker under ett år, skrattar Patrik. Det är nästan att vi slåss om att få tjänstgöra denna dag. 

För att gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket, vilket kan ta upp till två veckor. Minst en måste vara medlem i Svenska kyrkan och en eller två ringar behövs för att växla med varandra. 

– Och självklart viger vi samkönade par, avslutar Patrik. 

Vigslarna sker i Taxinge kyrka mellan klockan 11 och 15. 

Läs även:

Lämna ett svar