
Maria målar och skapar med Åkers styckebruk som inspiration. Just nu kan man se hennes tavlor utställda på Återbruket.
– Det är ljuset, platsen och kärleken. Det var här jag fick mitt barn. Det var här mitt liv tog avstamp och det lägger jag ner i mina tavlor.
Målat och skapat har Maria gjort sedan hon var barn. Hennes pappa målade också på sin fritid.
– Vi hade ofta dagar när vi satt och bara målade, så det har liksom präntats in i mitt DNA. Det är mitt sätt att koppla av och ha egen tid.
Maria skildrar det som hon har runt omkring sig.
– Jag målar det jag ser, det jag tycker om och älskar. Då blir det Åkers styckebruk, som jag brinner för.
Sin stil beskriver Maria själv som naivistisk.
– Det är barnsligt. Jag älskar den typen av konst. Alltid när jag gör någonting är det lite i samma stil. Det får inte vara perfekt utan ha det där lite barnsliga. Det tycker jag är jättefint.
Att det är så här hon målar nu, tänker hon grundar sig i att hon har en viss otålighet.
– Jag har inte tålamodet och sitta och göra perfekta bilder eller skissa i blyerts. Jag vill skapa och få det gjort och det ska vara färg.
Friheten till proportioner och perspektiv är viktig i hennes skapande. Hon vill att det ska finnas en barnslig kvalité i hennes konst.
– Det kan vara hela bruksraden som symboliseras av ett enda hus eller ett öga som sitter längre ner än det andra.
De senaste tre åren har hon trivts med att göra naivistiska skildringar från Åker.
– Det är nog färgerna och det här lilla, för Åker är en så liten plats. Man hinner upptäcka. Det är bara att ta cykeln ner och hitta ett motiv. Sedan sitter jag inte på en plats och målar av, utan det blir bilder i huvudet.
Maria har också bott på många platser i Åker. När hon flyttade hit från Botkyrka på nittiotalet var det bostadskrasch och hon och hennes familj kunde köpa en lägenhet för en krona. Så småningom hamnade hon där hon bor idag i ett sjuttonhundratalshus. Där har hon odlat ett annat stort intresse, second hand och haft sin retrobutik ”Harry och jag”, men nu har hon tillsammans med några vänner öppnat loppisen ”Återbruket”.
Tidigare har hon haft utställningar bland annat på bibliotek och på Perrongen i Åker.
– Det var många år sedan och det var en annan typ av konst, förklarar hon.

Men just nu lägger hon sista handen vid en utställning som är en del av 500-årsresan. Den tar plats i Åkers bibliotek. Den heter Vasaväskan.
– Jag är så mycket för återbruk, så jag har återskapat Gustav Vasa och hans fru Katarina Stenbock och hans barn.
Kungafamiljen är helt tillverkad av saker som Maria hittat.
– Det är återbrukade grejer som Icakassar och allt möjligt. Det är sådant som man har hemma som jag fixat dem med.
För att ge dem en ytterligare dimension har hon lämnat något för människor i framtiden att upptäcka.
– Jag har lagt in små pengar och smycken. Det är inte något värdefullt men lite örhängen och mynt och annat. Jag tänker att det är som en tidskapsel på något sätt. När jag skakar på dem rasslar de. Kungafamiljen kommer att sitta i en resväska, förklarar Maria Baumert Pettersson.
Maria har lite kvar att göra på dem innan hon ska montera upp dem på biblioteket på måndag. Sedan kommer man att kunna se hennes konst både där och på Återbruket.