Sverigefantast med kvinnoperspektiv först ut på Litteraturscenen

av Katrin Nilsson
Ruth Kvarnström Jones har skrivit en roman Grand hotell i början av 1900-talet.

Mariefreds Litteraturscen startar säsongen med Ruth Kvarnström Jones, som berättar om sin nya roman De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel. Ruth har tidigare varit på Boklådan och signerat sina böcker. 

– Hon är en person med fantastisk utstrålning och energi, berättar Eva Karlsson, som driver Boklådan.

Litteraturscenen är uppskattad av Mariefredsborna och Eva Karlsson tycker att det är en glädje med alla de litterära diskussioner som tar plats under de här kvällarna.  

Barbara Kjellström avslutar höstens Litteraturscen 28 november.

– Det blir fina samtal mellan publik och författaren.  

Formen är relativt enkel och fri. Författaren väljer vad den vill berätta om och det finns alltid tid för publiken att komma med frågor och funderingar. Ibland medverkar en samtalsledare eller moderator.  

– Det är ofta upp till författaren. Per Hellgren ville gärna ha någon med,nu kommer Tord Eng att medverka under den kvällen.  

Ofta är det författare som Eva har haft viss kontakt med tidigare som är med på Litteraturscenen. Så är det för höstens första gäst, Ruth Kvarnström Jones.  

–  Ruth har tidigare varit här och signerat sina böcker, men det här är första gången som hon kommer till Litteraturscenen.  

Nu har hon en ny bok, De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel, som hon kommer att berätta om och signera.  

– Hon gör ett trovärdigt porträtt av Grand hotell. Hon har fått tillgång till mycket material därifrån.  

Mats Ingemarsson kommer för att berätta om sin nya roman Rosentörnens bok.

Boken är en roman, men den baseras också på verkliga händelser. Handlingen utspelar sig på Grand hotell i början av 1900-talet och i centrum finns Wilhelmina Skogh som också i verkligheten framgångsrikt drev hotellet under den här perioden. Här finns också Ottilia, som kommer från Rättvik för att arbeta på hotellet.  

Ruth skildrar genom berättelsen om Grand hotells historia också kvinnans situation och hur både chefen Wilhelmina Skogh och alla andra kvinnor, som jobbar på hotellet, drabbas av diskriminering och orättvisor i en värd designad för och av män.   

Ruth Kvarnström Jones har inte bara blivit känd för sina böcker utan också för sin stora kärlek till Sverige. Ett varmt intresse i tonåren gjorde att hon studerade här ett halvår, vilket satte djupa spår. När studierna var klara bestämde hon sig för att flytta till Sverige och här blev hon kvar.  

Eva Karlsson.

I höst bjuder Boklådan också in en deckarförfattare som hyllats, Per Hellgren från Strängnäs.  

– Det är första gången han är med på Litteraturscenen. Han är en ny bekantskap, förklarar Eva. 

Mariefredsbon Mats Ingemarsson har däremot medverkat på Litteraturscenen med sin första roman ”Marieholm: en sörmländsk sommarsaga”. Nu kommer han för att berätta om sin nya bok ”Rosentörnens bok”.  

Barbara Kjellström avslutar hösten på Litteraturscen 28 november. Hon kommer att tala om sitt författarskap och om hur feelgoodserien om ”Hålan” kom till.  

Läs även:

Lämna ett svar