Ny undersökning: Radion viktig för svenskarna vid samhällsstörning, kris eller krig

av Mariefreds tidning/Måsen

Radion spelar en avgörande roll för tillgången till information vid en kris eller i krig. En ny undersökning visar att svenskar i första hand söker information via radio vid ett VMA. En majoritet av svenskarna skulle vända sig till Sveriges Radio för mer information vid samhällsstörning, kris eller krig och 97 procent av de tillfrågade anser att Sveriges Radios roll är viktig vid en sådan situation.

På uppdrag av Sveriges Radio har undersökningsföretaget Novus ställt en rad frågor till allmänheten om information i händelse av kris eller krig.
– Sveriges Radio har en unik roll i det svenska totalförsvaret, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Därför är det positivt att se att 60 procent av befolkningen är rustade och förberedda med en nödradio. Sedan tidigare vet vi att åtta av tio har tillgång till en vanlig radio i hemmet eller bilen. Samtidigt ser vi i undersökningen att unga vuxna till viss del har ett kunskapsgap om hur man ska agera vid en kris och att kunskapen där borde öka. Där har både vi och andra aktörer ett jobb att göra.
Just nu pågår beredskapsveckan i Sverige. Sveriges Radio kommer att belysa det på olika sätt. Redan under måndagen deltog vd Cilla Benkö i det stora öppningsseminariet. Sveriges Radio ingår i totalförsvaret och har ett unikt beredskapsuppdrag som innebär att allmänheten alltid ska kunna nås av viktig samhällsinformation. Beredskapsuppdraget, som Sveriges Radio har haft sedan 1930-talet, regleras numera i sändningstillståndet. Sveriges Radios sändningar via det analoga radionätet (FM-nätet) får därför aldrig tystna.

– När ingenting annat i samhället fungerar, om elen eller mobilnätet ligger nere, ska det alltid gå att få trovärdiga nyheter och samhällsviktig information genom att lyssna på beredskapskanalen P4 via exempelvis en vev-, batteri- eller bilradio, säger Cilla. Vi ser redan idag vid exempelvis stormen Hans eller i kriget i Ukraina hur avgörande radion har varit för att rädda liv. Det är viktigt att så många som möjligt känner till det.

Sveriges Radios Novus-undersökning visar att:

 

  • 97 procent av svenskarna anser att Sveriges Radios roll är viktig i händelse av samhällsstörning, kris eller krig
  • Störst andel, 85 procent, tror att man kan ta emot ett VMA-meddelande via radio. Och vid ett VMA-meddelande är det vanligast att söka mer information via radio, 64 procent uppger att de gör det.
  • Fem av sex vet vad ett VMA-meddelande (Viktigt meddelande till allmänheten) är och hur det används. 24 procent i yngre ålder vet inte vad ett VMA-meddelande är och hur det används.
  • Sex av tio har tillgång till nödradio (vev-, batteri- eller solcell). I yngre ålder har fyra av tio tillgång till nödradio (vev-, batteri- eller solcell).

Läs även:

Lämna ett svar