
Nu behöver stamgästerna inte längre vandra vilset under de kallaste vintermånaderna. Magdalena Bettoschi, som driver Grassagården, har beslutat sig att ha öppet året runt och ser fram emot årets vintersäsong.
– Allt är roligt med att driva kafé här. Vi är i det här fina gamla huset, bakar allt själva och har underbara gäster.
Tidigare år har Café Grassagården hållit stängt tredje advent till mars. Nu när Magdalena, som drivit kaféet i mer än tio år, beslutar sig för att ha vinteröppet beror det mycket på personalen.
– Det är många gäster som frågar om vi inte kan ha öppet på vintern också, men sedan är det för att personalen ska kunna bli heltidsanställda. Stänger man en del av året blir de ju säsongsanställningar.

Magdalena brukar alltid säga till de som börjar jobba hos henne att det är roligt för de får så mycket beröm från alla som kommer till kaféet.
– Vi har bästa gästerna och är det är vi jätteglada för.
Många är stammisar.
– Även om de kommer från Stockholm eller Strängnäs eller var som helst, är det många stammisar, men det kommer också nytt folk varje dag. Det är både nytt och gammalt.
Grassagården är en borgargård. Den äldsta delen är från 1600-talet och gården i sin helhet är mycket väl bevarad. Den består av ett antal byggnader, boningshus, visthusbod, gårdshus med mera, som tillsammans omsluter en gård. Under 1700-talet flyttade Olof Christian och Wilhelmina Grass dit och gav gården namnet som den ännu har kvar.
Förutom utrymmena där kaféet ligger finns också en bostadsdel, som man kan besöka. På sommaren hålls guidningar och övriga tider kan man boka en visning via Strängnäs gille.
För Magdalena är stor del av charmen med att driva kafé att kunna vara just i den här anrika gamla gården.
– Det är det bästa. Vilken ära att få vara här. Det är det som gör det mysigt också.

Eftersom gården är så gammal kan det heller inte bli modern standard.
– Trots att det är litet och trångt och köket är skramligt och dant är det jättemysigt. Det är en glädje att gå till jobbet varje dag. Tänk om det varit en tråkig lokal i ett industriområde. Jag är lyckligt lottad.
Allt på Café Grassagården lagas och bakas i det lilla köket.
– Det är jag som bakar allting själv. Jag ska försöka lära de andra i personalen litegrann har jag tänkt.
Av bakverken är det bullar, citronmarängpaj och budapestrulle som går bäst. Många kommer också för att äta lunch.
– Vi säljer väldigt mycket mat, faktiskt.
Vilka bakverk som serveras varierar från dag till dag.
– Det är olika sortiment, jag byter varje dag. Jag tänker att nu måste jag hitta på något nytt och så kör jag det.
Eftersom Magdalena hämtar mycket av ingredienserna från sin egen trädgård är det också säsongsbetonat.

– Jag odlar mycket frukt och bär själv hemma. Just nu är det mycket päron. De kan bli päron- och ingefärspaj, päronkaka med kokostosca, eller bullar med päron. Jag kör vad som helst och så lägger jag i päron. Det blir jättegott. Man hittar på något. Det gäller bara att använda fantasin.
På sommaren är uteserveringen populär och även på vintern kommer man att kunna fika på gården om man vill.
– Det är inte många som sitter ute men det kommer finnas möjlighet. Där solen visar sig kommer vi ha några bänkar. Vissa tycker om det. Det gäller ju bara att det ska komma sol.