Strängnäs niondeklassare bjöds in till gymnasiemässa

av Jennifer Lundkvist
Under gymnasiemässan fick årskursnioelever möjlighet att träffa representanter från flera olika gymnasieskolor. Nicklas Hellmark är en av de studievägledare som var på plats under mässan.

Måndag den 16 oktober arrangerades Strängnäs gymnasiemässa på Thomas Arena. Bland besökarna fanns elever från alla kommunens grundskolor – både kommunala och fristående. Gymnasiemässan är ett sätt för elever, främst de som går i årskurs nio, att komma i kontakt med olika gymnasieskolor och ställa frågor. 

plats fanns bland annat Thomasgymnasiet, Grillska gymnasiet, Europaskolan, NTI Gymnasiet och Kunskapscompaniet. Eleverna fick besöka mässan under olika pass på en timme och fick sedan på eftermiddagen och kvällen även möjlighet att komma tillbaka tillsammans med sina vårdnadshavare. 

Nicklas Hellmark arbetar som studie -och yrkesvägledare på två grundskolor: Europaskolan Rogge och Friskolan Asken. Han arbetar även på gymnasiet Europaskolan Strängnäs. Hans uppfattning inför årets ansökningsperiod är att det finns ett fortsatt intresse för Samhällsprogrammet och att yrkesprogrammen, i alla fall på hans skolor, är underrepresenterade. 

–  Trenden detta år har inte riktigt satt sig ännu, men utifrån de samtal jag har haft verkar det fortsatt vara Samhällsprogrammet med inriktning beteende samt Ekonomi som är hetast. 

Han berättar också att han tycker sig se en trend i att många ser yrkesprogrammet Försäljning och service som ett förstahandsval, istället för som reservval till Samhälle och Ekonomi, vilket han tycker är kul. 

De program som framförallt nämns är Fordonsprogrammet med inriktning Transport samt Bygg och anläggning. Dessa program finns dock inte i Strängnäs, men Nicklas menar att det inte verkar vara ett hinder för eleverna att behöva pendla till Eskilstuna. 

–  Det som vi kan slå fast är att gymnasiekompetens kommer vara grundläggande för att komma in på arbetsmarknaden i framtiden, säger Nicklas. Det viktigaste är alltså att eleverna väljer ett gymnasieprogram de tycker är intressant, kul, grundar sig på deras styrkor, minimerar deras svagheter och ger dem de möjligheter de önskar i nästa steg i livet. 

Nicklas berättar att det finns flera prognoser för vad Sverige och världen behöver för arbetskraft just nu, men att arbetsmarknaden också är mycket fönderlig. Framtidens arbetsmarknad tror han kommer att ha fokus på naturvetenskap, teknik, hållbarhet, dataanalys, pedagogik och vård. 

–  Många företag saknar idag den kompetens man behöver för att växa och utvecklas. Det innebär att man behöver rätt kompetens för att få ett jobb, men också att man hela tiden måste bygga på sin kompetens för att samhället och tekniken hela tiden förändras. 

Eleverna Liv och Isabelle har bestämt sig för vad de ska söka. Liv (t.v.) drömde först om att bli fotograf men vill nu utbilda sig till konditor och bagare. Isabelle är fullt fokuserad på att uppnå sin dröm om att bli lastbilschaufför.

Något som Nicklas tror kommer att efterfrågas mer och mer är de ”unikt mänskliga färdigheterna”, med andra ord kommer samarbetsförmåga, flexibilitet, problemlösning, emotionell intelligens och serviceorientering att bli allt viktigare. 

Några av de yrken som man ska satsa på är bland annat inom hälso- och sjukvård, bygg- och anläggning, data/IT, naturbruk, tillverkning samt hotell och restaurang. Bland yrken som kräver ytterligare utbildning är jobbchanserna stora som systemanalytiker och IT-arkitekter, mjukvaru- och systemutvecklare, poliser, arbetsterapeuter, specialistläkare, barnmorskor, specialistsjuksköterskor och tandläkare. Även ämneslärare och förskolelärare är värt att satsa på. 

Läs även:

Lämna ett svar