Hälsocoachen Victoria vill hjälpa fler med mag- och tarmproblem

av Malin Rosén
Utifrån ett holistiskt perspektiv hjälper Victoria Torége kvinnor med magproblem att komma i balans.

I november flyttade Victoria Torége från Södertälje till Strängnäs och nu har hon startat sitt första företag med namnet Hälsocoach Victoria. Hon är utbildad till hälso- och livsstilsterapeut och arbetar med hälsa genom coachning online. Utifrån ett holistiskt perspektiv hjälper hon kvinnor med magproblem att komma i balans och få en välmående mage utan krämpor. 

Victoria Torége har själv haft mag- och tarmproblem, men mår idag bra och vill nu hjälpa fler att få bukt med sin problematik.

Efter en längre tid av svåra magproblem blev Victoria sjukskriven på grund av utmattning. Hon fick ofta ont i magen, blev lätt svullen och led av grov mensvärk, PMS, stress och trötthet. För Victoria var den holistiska approachen det första som faktiskt hjälpte och när hon pratade med en hälsocoach blev hon inspirerad att fortsätta. 2021 utbildade hon sig till hälso- och livsstilsterapeut, och nu har det blivit hennes livsuppdrag att hjälpa andra som har liknande problem.

– Jag ville prova något annat för att må bättre och när jag kom i kontakt med en hälsocoach som hade gått utbildningen kände jag wow, det här vill jag också göra, säger Victoria.

Holistisk hälsocoachning innebär att man tittar på helheten av en individs livsstil och mående och förser personen med stöttning utifrån personens individuella behov. För att avgöra vad klienten har för mag- och tarmproblem inleder Victoria med att göra en hälsoanalys genom ansikts- och tungdiagnostik. Metoden kommer från kinesisk medicin och har en central roll för att ge henne information om olika nedsättningar i kroppen. 

– Båda har olika zoner som är kopplade till olika delar i kroppen. Genom att titta på ansiktets färg, pigmenteringar och linjer kan jag se om någon har en viss känslighet, till exempel mot gluten. Tungan kan också ha ha olika färg, form, beläggningar, sprickor och skilja sig åt i fuktighet, vilket kan tyda på inflammation i tarmen, säger Victoria.

Efter hälsoanalysen kan Victoria ge råd och rekommendationer till vad som vore en lämplig individanpassad behandling. Hon vill understryka att hennes arbete inte handlar om någon tillfällig symtomlindring utan istället arbetar hon långsiktigt och hållbart. 

– Allt vi gör ser till individens enskilda behov. Jag jobbar utifrån att hitta grundproblemet till varför mage- eller tarmproblemet har uppstått, inte med tillfällig symtomlindring. Jag ser till helheten och stöttar alla delar som behövs för att personen ska må bra. Därför behövs det oftast att man jobbar under en längre tid för att minska risken att symptom kommer tillbaka, säger Victoria. 

Victoria tittar på olika zoner när hon genomför ansikts- och tungdiagnostiken. Bilderna är från Holistic Health Academy, som är grundad av Johanna Bjurström.
Victoria tittar på olika zoner när hon genomför ansikts- och tungdiagnostiken. Bilderna är från Holistic Health Academy, som är grundad av Johanna Bjurström.

Behandlingen kan ske genom till exempel förändringar inom kost, stresshantering, sömn, motion, träning och rening av kroppen. Den kan även innefatta kosttillskott och homeopati. Behandlingen sker oftast under längre tid för att det är flera delar av ens persons hälsa som behöver komma i balans.

– Det har gått bra med mina klienter och de har märkt skillnad. Det blir att man stöttar hela kroppen och vissa blir av med sina magproblem helt. Det ökar livskvalitén att leva utan smärta och obehag, vilket i sin tur gör att man får mer energi. Det går fortast att se det på tungan. Ansiktet kan man se förändring på, men det tar längre tid, säger Viktoria. 

Victoria har själv fått bukt med sina tidigare magbesvär genom en holistisk behandling. Tidigare fick hon svullen mage när hon åt vissa saker och nu kan hon äta dessa i måttliga mängder. Hon har dessutom mer energi, mindre oro, ångest och stress, vilket i sin tur är direkt kopplat till mage och tarm, enligt Victoria.

– Jag tror att många behöver den här hjälpen och det här stödet. Många normaliserar mag- och tarmproblem för att det är skambelagt att prata om det. Det blir krämpor som man lär sig leva med, men det påverkar hela livet och gör att man känner sig begränsad. Jag har själv gått igenom det så jag vet hur det är, men jag vet också att går att må bra om man bara får rätt behandling, säger Victoria.

Läs även:

Lämna ett svar