Hela vinsten från Röda Korset i Mariefred går till Turkiet och Syrien

av Katrin Nilsson
Jamila Sadeq jobbar på Kupan i Mariefred och är själv från Syrien.

Turkiet och Syrien har drabbats hårt av jordbävningarna. För att stödja dem ger Röda korset i Mariefred hela vinsten i februari till nödhjälp.
 Det är bra att vi skänker pengar. Människorna i Turkiet och Syrien behöver hjälp med vatten, medicin, mat, allt, säger Jamila Sadeq som själv är från Syrien och har en stor del av sin släkt i de jordbävningsdrabbade områdena. 

Norra Syrien och sydöstra Turkiet var de områden som drabbades allvarligast av jordbävningen sjätte februari. Det första skalvet uppmätte 7,8 på richterskalan och senare kom ytterligare ett nästan lika kraftigt. Efter det har det också kommit skalv. På många platser ligger byggnader i ruiner. Ingen vet hur många som avlidit i skalven, men fler än 45 000 har redan bekräftats döda.

Idlib är ett av de områden som har drabbats hårdast. Här bor Jamilas släktingar.

– Mina tre bröder och deras familjer bor i Idlib. Det är många som har drabbats. Min brorsdotter och hennes familj dog i jordbävningarna. Hon var 25 år och hade tre barn. 

“Jag tycker att det är jättebra att Röda korset Mariefred skänker vinsten. Det är förfärligt det som har hänt i Syrien och Turkiet”, säger mariefredsbon Mikael Rodrigues.
“Jag känner mig ledsen för det som har hänt. Jag tycker att det är en fin tanke att man skänker vinsten till Syrien och Turkiet. Jag tror också många privatpersoner har gjort som jag och gett pengar till hjälporganisationer”, säger Eva Sebes som är på besök från Strängnäs för att hälsa på sin dotter.

I den delen av Syrien som nu drabbats av jordbävningen lever många människor som är på flykt från kriget. Infrastrukturen i Syrien var redan försämrad på grund av kriget. Nu är också en stor del av bebyggelsen i ruiner. 

I Idlib har många blivit hemlösa.

– Husen och lägenheterna är förstörda. Där mina släktingar bor är de 30 personer i ett rum. Jag skickar pengar för att hjälpa dem. De behöver vatten el medicin, mat, allt, berättar Jamila. 

Karoulin Saado som liksom Jamila kommer från Syrien är och hälsar på i butiken. Hon har också tidigare praktiserat på Kupa

Man kan inte alltid få kontakt med människorna i de katastrofdrabbade områdena, men Jamila har kunnat tala med sina släktingar

– Jag har kunnat nå mina bröder. Ibland går det att få kontakt. 

Röda korset är en av de hjälporganisationer som är på plats i jordbävningsområdet. De har mer än 9000 hjälparbetare där. Bland annat hjälper man till med räddningsarbetet, vård och förnödenheter. 

På Röda korset i Mariefred skänker man nu alltså hela vinsten från verksamheten i februari till Turkiet och Syrien. Det är Kupan i Mariefred, Kaféet på vårdcentralen och Minikupan i Stallarholmen. 

Under februari har Röda korset i Mariefred beslutat att skänka hela överskottet från sin verksamhet till hjälp åt människorna i de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien.
Röda korset i Mariefred driver Kupan, Kaféet på vårdcentralen och Minikupan i Stallarholmen.

Jamila hjälper sina släktingar med pengar och arbetar också på Kupan, där vinsten nu går till Syrien och Turkiet, men hon känner ändå en vanmakt över att hon inte kan göra mer. 

– Jag är mycket ledsen. Jag gör allt jag kan och sparar pengar och skickar. Mina arbetskamrater och vänner hjälper mig också. 

Nu är stora områden i Syrien och Turkiet i ruiner och Jamila inser att det kommer krävas mycket för att återställa. 

– Allt som är förstört nu kommer ta lång tid att bygga upp. De kommer behöva hjälp under många år.

Läs även:

Lämna ett svar