Byloppisen har blivit en uppskattad tradition i Åker

av Klara Löfving
I år är loppisen planerad samma dag som Museets dag, 27 maj.

I maj blir det Byloppis i Åker. Det är de entusiastiska arrangörerna Pernilla Hallén och Linda Larsson som återigen tagit sig an uppgiften att ordna loppis där hela bygden kan vara med och sälja och köpa kuriosa, husgeråd, kläder och allt annat mellan himmel och jord. 

– Vi arrangerar det här för att många tycker det är jättekul och vi tycker att det är roligt när det händer någonting, berättar Linda.

Den 27 maj blir det sjätte Byloppisen som Linda och Pernilla anordnar. Den första var hösten 2020.

– Det var Pernilla som kom på idén och la ut i ”Vad händer i Åker”. Sedan behövde hon lite hjälp att göra affischerna och då kom jag med också.  

Linda Larsson och Pernilla Hallén som återigen tagit sig an uppgiften att ordna loppis.

Båda hon och Pernilla gillar att både köpa och sälja själva på loppisar, berättar Linda. 

– Ser jag något roligt köper jag det. Min man brukar leta fotogenlampor. Jag kan kolla efter det för han samlar på dem. Själv tycker jag mest att det är mysigt att gå runt och är det fint väder är det ännu bättre. 

Just på Byloppisen har Linda annars för det mesta sålt själv och inte haft tid att gå runt så mycket. Ett fint fynd Linda gjort på en annan loppis var några redahyllor till köket. 

– Det är sådana långa hyllor man hade förr i världen med glasskeppor där man kan ha socker, gryn och mjöl. Jag hittade några stycken exakt likadana, så dem är jag nöjd med.

För att människor ska hitta alla som säljer gör Linda och Pernilla varje år en karta. 

– Är man från Åker kanske man kan alla adresser, men annars är vi ju jättesvårt utan kartan. 

Det ska inte vara några problem att promenera runt. Det är fullt möjligt att gå hela loppisrundan, det blir max två och en halv kilometer att gå från ena änden till den andra. Linda uppmanar alla att lämna bilen hemma.

– Det är inte jättemycket parkeringar, så man kan gärna lämna bilen hemma. Det kan bli lite kaos annars, förklarar Linda.

I år har de planerat in Byloppisen samma dag som Museets dag, som infaller 27 till 28 maj. Då invigs nya utställningen om Krutbruket, dessutom släpps boken om Krutbrukets historia.

Linda och Pernilla tyckte att det var roligt att det var mycket som hände samma dag, men de vet inte om det gör att det blir färre eller fler som kommer att sälja den här dagen. 

  Vi brukar ha runt 80 på våren, men vi vet inte ännu, för vi har just öppnat anmälan och många bestämmer sig sista veckan. 

Man vet aldrig vad man kan hitta på loppisen.

Man vet aldrig vad man kan hitta på loppisen. De som säljer står på sina egna tomter, så de kan tömma förråden hemma. De som inte har någon tomt får försöka hitta en granne där de kan stå. Ur arrangörsynpunkt är det enklare för Linda och Pernilla, eftersom man inte behöver söka något tillstånd för att stå på allmän plats. 

– Han som äger parkeringen vid Spelbörsen har sagt att han hade platser där som vi skulle kunna få använda och det kan finnas andra också som lånar ut. 

Nu ser Linda fram emot sol och värme den 27 maj. 

– Vi försöker göra massor med reklam, så att det kommer mycket folk. 27 maj är lite senare än vi haft tidigare och vi hoppas att det blir väldigt fint väder också.

Läs även:

Lämna ett svar