I Nykvarn är man hållbara tillsammans

av Jennifer Lundkvist
I år står hållbarhet lite extra i fokus för Nykvarns kommun.

Under våren kommer Nykvarns kommun och Turinge-Taxinge församling att samarbeta med fokus på hållbarhet. Föreläsningar, klädbytardag och skräpplockarpromenad står på agendan.

I år står hållbarhet lite extra i fokus för Nykvarns kommun. Turinge-Taxinge församling kommer också att fokusera på hållbarhet och är just nu i startgroparna för att bli miljöcertifierade enligt Svenska kyrkans program. De två aktörerna står nu gemensamt bakom flera aktiviteter som går under parollen ”Hållbara tillsammans”.

– Hållbarhet är en viktig fråga och något som behöver prioriteras från alla håll, säger Helena Isaksson, kommunikatör i Turinge-Taxinge församling. Att genomföra arrangemang tillsammans gör att vi har lättare att nå ut brett.

Helena berättar också att det alltid är roligt att samarbeta med andra aktörer eftersom det ger nya infallsvinklar och inspiration till att tänka ännu större.

Under våren har församlingen och kommunen samarbetat och arrangerat en rad evenemang, bland annat en föreläsning på temat ”spara pengar”. Även en skräpplockarpromenad har anordnats nu i helgen och näst ut på agendan är en klädbytardag.

Enligt Naturvårdsverkets skräpmätning från 2020 slängs cirka 35 miljoner föremål på landets trottoarer, gång- och cykelbanor varje år. Skräpplockning är något som engagerar både stora och små, och som ofta har samarbeten med skolor och kommuner. Enligt organisationen Håll Sverige rent är kommunens roll att peppa och stötta skräpplockare samt att se till att skräpet som plockas tas om hand på rätt sätt.

– Jordens resurser är begränsade och behöver hanteras med omsorg för att bevaras och dessutom räcka till för en snabbt växande befolkning, säger Helena. Hållbarhet är ju med rätta på allas läppar nu. Vi behöver alla, både som företag, organisationer och privatpersoner, ta vårt ansvar.

Både Nykvarns kommun och Turinge-Taxinge församling har båda fokus på hållbarhet och bjuder in till en rad aktiviteter under våren.
En av aktiviteterna är skräpplockning, något som lockar både stora och små. Foto: Håll Sverige rent

I lördags bjöd Nykvarns kommun in till en promenad för att plocka skräp. Den ena promenadrundan startade vid herrgården och gick via Källparken, Furuborg och Sandtorp. Den andra rundan startade utanför biblioteket och gick genom centrum och via Hökmossvägen ner till badet.

Efter promenaden samlades alla vid Hökmossbadet där det bjöds på våffla – våffeldagen till ära. Även kaffe och saft fanns till försäljning.

– Att göra en gemensam insats för miljön och samtidigt fira att det är våffeldagen tyckte vi var en fin gemensam sak att göra, säger Kristina Molitor, som är bibliotikarie i Nykvarns kommun. 

Intresset för att handla second hand har ökat de senaste åren och en klädbytardag är ett roligt alternativ till att hitta något nytt och låta ditt gamla plagg få ett nytt liv hos någon annan. Det är Naturskyddsföreningen som står som avsändare för den årliga klädbytardagen, som i år är lördag den 22 april. Principen är enkel: lämna in fem hela och rena plagg och hämta ut fem ”nya”. I Nykvarn äger klädbytardagen rum på Sländan, biblioteket.

För Turinge-Taxinge församling innebär det nya året även en väg mot att bli miljödiplomerade, något som över hundra församlingar, pastorat och stiftskanslier redan blivit.

– Kyrkorådet har fattat beslut om att vi ska miljöcertifieras enligt Svenska kyrkans modell och det arbetet ska påbörjas i år, berättar Helena.

Samarbetet kommer att fortsätta under året. I evenemangskalendern på Nykvarns kommuns hemsida kan man hålla utkik efter fler aktiviteter kopplade till temat hållbarhet.

– I Nykvarns kommun finns hållbarhet med i kommunfullmäktiges strategiska mål och i våra verksamhetsplaner, säger Evelina Ringborg, hållbarhetsstrateg på Nykvarns kommun. Energieffektivisering och erbjuda energi- och klimatrådgivning ingår bland annat i det arbete som pågår.

Håll utkik på Nykvarns kommuns respektive Turinge-Taxinge församlings hemsida om vad det finns för hållbara aktiviteter i din närhet.

Läs även:

Lämna ett svar