Enhörnas damlag laddar om inför ny säsong

av Jennifer Lundkvist
A-damlaget i Enhörna har på tre år etablerat en trygghet och stark laganda. Efter att ha kammat hem en femteplats i serien gör de sig nu redo för en ny säsong. Foto: Mattias Andersson.

Det tre år gamla damlaget i fotboll är en del av Enhörna IF och ingår i division 3 i Södermanland. Efter en femteplats i serien förra säsongen tar man nu nya tag inför 2023. 

Föreningen Enhörna IF består av flera olika sporter: fotboll, löpning, skidor och gymnastik. Det finns flera fotbollslag för flickor i föreningen och sedan 2020 har man även utökat med ett damlag som idag består av tjejer i åldrarna 16–30 år. 

– Jag spelade fotboll själv tills jag var runt 20, då fick jag lägga av på grund av en skada, säger Johnny Bodeland Mohlin som är tränare. Jag började assistera pojklaget och fick sen hjälpa till med de jämnåriga tjejerna. Sen kom ett initiativ om att starta ett damlag. 

r tjejerna började gick de obesegrade genom division 4 och avancerade till division 3. Det lag som tagit flest poäng och vinner serien når division 2 och får spela inom ett större område, som för tjejerna skulle inkludera bland annat Stockholm och Gotland. 

Förutom seriespel finns också olika turneringar, däribland distriktsmästerskap (DM) där tjejerna kammade hem andraplatsen 2022 och är nu i semifinal för fjärde året i rad. Laget har även kvalificerat sig för kvalspel till Svenska Cupen som avgörs under 20232024. 

Johnny berättar att alla tjejer har olika kvaliteter, egenskaper och styrkor. De flesta spelarna bor i Södertälje och några åker ända från Stockholm. Trots olika åldrar och hemorter trivs tjejerna bra ihop och jobbar som ett team. 

– De tycker att det är kul att umgås och vi har en bra kemi i laget. De trivs med varandra och har en bra sammanhållning. Det finns en stor trygghet i de här tjejerna, de är ödmjuka och tar åt sig uppgifter och tar ansvar för varandra – både på och utanför planen, vilket är en förutsättning när yngre spelare ska slussas in i truppen. 

Några av spelarna är egenfostrade och har spelat fotboll hela livet, för att nu spela i damlaget. Många av dem har också kontakt med varandra sedan innan. 

– Som förening vill vi utveckla vår flickfotboll och etablera ett damlag, berättar Johnny. Inte ha en slutdestination men att våra yngre spelare ska kunna gå via damlaget. Det skapar förebilder till de yngre tjejerna och förutsättningar för att vara en del av det här. 

Johnny Bodeland Mohlin är tränare för damlaget i Enhörna och säger att man inför årets säsong har implementerat ett nytt spelsätt.

Enhörnalaget nådde förra året en femteplats i serien och har inför denna säsong implementerat ett nytt spelsätt som tjejerna tagit till sig. 

Johnny beskriver fotboll som ett grönt schackbräde. Det finns elva rörliga pjäser som man kan kontrollera och elva pjäser som man inte kan kontrollera. Det gäller att syna motståndarna och vända det till sin fördel. 

– Vi har tagit en ordentlig titt på truppen och på varje spelare för att placera ut de positionsmässigt för att kunna spela sin bästa fotboll. Vi har en gedigen spelidé och vi har haft en ordentligt planerad försäsong. 

Enhörnatjejernas chanser i år menar Johnny ser bra ut. De har tappat ett par spelare men också fått tillbaka spelare efter skador och deras spelsystem ser bättre ut och även gruppkemin är på topp. Han berättar att hela staben är fullt utrustad och alla brinner för det de gör, vilket smittar av sig i hela truppen. 

– Vi gör vad vi kan för att ge förutsättningar till tjejerna, säger Johnny. Och vi har gjort allt vi kunnat för att få till en bra säsong. 

Läs även:

Lämna ett svar