Torbjörn och Gunnar ställer upp för den goda sakens skull 

av Jennifer Lundkvist
Gunnar Du Rietz och Torbjörn Ivarsson ställer ofta upp när någon behöver hjälp. Den 30 juni kommer de båda att vara volontärer under Maratonmarschen.

Med många ideella uppdrag i ryggen är Torbjörn och Gunnar två veteraner inom funktionärsväsendet i Mariefred. De ställer alltid upp – för varandra, barnen, barnbarnen och samhället. 

Torbjörn Ivarsson kom till Mariefred år 1979 och gick på folkhögskolan här. Efter att ha jobbat som IT-konsult och sysslat med IT-affärer har han nu gått i pension, men har trots det fullt upp med åtaganden. 

Gunnar Du Rietz är född och uppvuxen i Mariefred och har jobbat på anstalten sedan sent 70-tal där han började som vårdare och slutade som personalchef. De båda herrarna har känt varandra ända sedan Torbjörn flyttade till staden och i och med sitt äktenskap fick ett gäng bekanta på köpet. 

–  Jag gifte mig med en mariefredsbo, och då fick man per tradition överta hela bekantskapskretsen, skrattar Torbjörn. 

Gunnar berättar att han är uppvuxen med ideella verksamheter och att både hans och hans frus földrar var aktiva i olika föreningar och aktiviteter. För honom är det en självklarhet att ställa upp. 

–  Hela svenska idrottsrörelse byggde på ideellt arbete. Att folk ställde upp för något man trodde på. 

Torbjörn flikar in att man inte behöver ha ett intresse för det man gör för att hjälpa till, men berättar att när barnen simmade utbildade han sig till tävlingsdomare. 

–  Men själv simmar jag som en tant, skrattar Torbjörn. Det var ju för att hjälpa till. 

Alla deltagare i Maratonmarschen går i 5 km/h och så länge man orkar tills bara en återstår. Längs vägen finns en bajamaja på släp och man får ta max 5 minuter långa raster. Förra årets vinnare gick i 55 timmar och 10 minuter.

För Gunnars del var det hockey som gällde, där han agerade både tränare och lagledare när båda sönerna spelade. Att ställa upp ideellt är något som gått i arv för både Torbjörn och Gunnar, men de berättar att många földrar idag tar saker för givet. 

–  Det var en period då de trodde att folk som arbetade ideellt var anställda av kommunen, men så är det inte. Det är ett samhällsengagemang.
–  Om man inte har tid för sina barn, vad har man då tid till? undrar Gunnar. 

För Torbjörn och Gunnar är det viktigt att ställa upp. I lilla Mariefred känner alla varandra och om någon ska flytta eller det ska arrangeras fiskdamm på torget måste man hjälpa till. 

–  Om ingen ställer upp kommer det inte funka. Det finns hur mycket som helst som man kan hjälpa till med. 

Stefan Jonsson, ägare till rnboden i Mariefred, började prata med Torbjörn om fotrallyt – som han genomfört flera gånger – för något år sedan och Gunnar tyckte det var så bisarrt att han ville gå och titta. I år har Gunnars fru sagt åt dem att de måste ställa upp och så får det bli. 

Vad de ska göra under årets maratonmarsch vet de inte ännu, men de är glada ändå. Torbjörn, som är gammal vandrare är lite sugen på att gå själv men Gunnar håller sig hellre vid sidan om. 

–  Det här kommer bli skoj! Vad man får göra spelar ingen roll, men att gå i tolv timmar hoppas jag att jag inte behöver göra. 

De uppmanar nu flera att bli volontärer och funktionärer, inte minst till det kommande loppet i juni. 

–  Människor generellt behöver engagera sig och ha ett större engagemang, oavsett om det gäller idrott eller något annat. 

Vill du hellre tävla i maratonmarschen, anmäl dig då på www.fotrally.se. 

Läs även:

Lämna ett svar